Nincs Mercedes? Akkor jó lesz a kínai!

kínai orosz
Novemberben az újautó-eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest – derül ki az Autostat orosz piackutató intézet adataiból.

A havi értékesítési adatokból egyre világosabb, hogy az ukrajnai agresszió miatt Oroszországból kivonuló nyugati cégek által hagyott űrt az ázsiai ország gyártói töltik be az egyébként zsugorodó piacon.    Novemberben az újautó- és kishaszongépjármű-eladások 61,6 százalékkal 46 403-ra estek, az első tizenegy hónapban pedig 60,9 százalékkal 548 877-re csökkentek – közölte a napokban az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatokat tömörítő szervezet, az AEB járműgyártó-bizottsága.

Amíg januárban a kínai gyártók 8235 járművet értékestettek, addig novemberre már ennek dupláját, 16 138 darabot, piaci részesedésük így 9,6 százalékról 31,3 százalékra ugrott a vizsgált időszakban.

Az orosz vásárlók számára korábban nem sokat mondtak az olyan márkák, mint a Haval, a Chery vagy a Geely, de a nyugati szankciók után sok vásárló számára a helyi gyártású járművek mellett ezek váltak elérhetővé, ugyanakkor továbbra is az orosz tulajdonú orosz AvtoVaz gyártmányai a legkeresettebek.

A Ladákat gyártó társaság a teljes piac 45 százalékát tudhatta magáénak novemberben, míg a január-november közötti időszakban az összes eladott jármű 30 százalékát adta.

Az év első 10 hónapjában Oroszország volt a kínai autóexport hatodik legnagyobb exportpiaca.    Az orosz piac azonban még méreteiben eltörpül a 35-ször nagyobb kínai mellett.
Elemzők szerint jövőre 800 000 új személyautó találhat gazdára Oroszországban, ennek 35 százalékát adhatják majd a kínai márkák. Az ázsiai gyártók értékben még ennél is nagyobb szeletet vághatnak ki maguknak. Részesedésük 40 százalékra emelkedhet a jövőre 1500 ezer milliárd rubeles (23,9 milliárd dollár) piacon.

2 Comments on Nincs Mercedes? Akkor jó lesz a kínai!

  1. Rövidesen kínai lesz a legtöbb autó Kínában és a földgolyón és nem a Mercedes
    ez már holtbiztos!!
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.

  2. Kínában már több kínai autót adnak L mint Mercedest!!
    NO-ban ez fordítva igaz!!
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.