Lengyel benzinkúton is tankolhatunk

Orlen
Piacra lépett Magyarországon az Orlen-csoport, összesen 143 hazai töltőállomást vesz át – közölte a lengyel vállalat.

A lépésre azt követően került sor, hogy véglegesítették a Grupa Lotos csoport akvizíciójával kapcsolatos intézkedéseket, valamint megállapodást kötöttek a Mol-csoporttal a töltőállomások egy részének átvételéről – tették hozzá.    A tájékoztatás szerint 79 benzinkút már most az Orlen-csoport tulajdonába került, ezek jelenleg Lukoil márkanév alatt üzemelnek. A fennmaradó 64 töltőállomást 2024 közepéig fokozatosan veszik át.    Egyidejűleg az Orlen-csoport Szlovákiában 39 töltőállomást vesz át a Mol-csoporttól, így a vállalat a szomszédos országban összesen 91 töltőállomást fog üzemeltetni 2023-ban – közölte a társaság.

A Mol-tranzakció lezárását követően az Orlen-csoport összesen több mint 660 töltőállomást üzemeltet majd Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. A vállalat Csehországban 430 töltőállomással piacvezető; Szlovákiában és Magyarországon pedig a négy legnagyobb szereplő egyikévé válik majd.

Az Orlen hat európai országban – Lengyelországban, Németországban, Csehországban, Litvániában, Szlovákiában és már Magyarországon is – összesen közel 3000 töltőállomást üzemeltet.

A szlovák és a magyar piacra terjeszkedés kulcsfontosságú lépés az Orlen-csoport számára európai kiskereskedelmi hálózatának bővítésében. A közlemény szerint 2030-ig a vállalat 3500 Orlen márkanéven működő töltőállomás üzemeltetését tervezi.

A Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján számolt be arról, hogy sikeresen lezárta az Orlen Unipetrol és a Norm Benzinkút Kft.-vel kötött megállapodást. A tranzakciók részeként a Mol 143 magyarországi és 39 szlovákiai töltőállomást értékesít. A töltőállomásokat várhatóan több lépcsőben adják át az Orlen Unipetrolnak: 79 magyarországi töltőállomást az ügylet zárásakor, a szlovákiai töltőállomásokat 2023 első félévének végéig, míg a fennmaradó magyarországi töltőállomásokat 2024 első félévének végéig.    A megállapodás szerinti teljes vételár 229 millió euró, amit az átadás-átvételi folyamat során fizetnek ki. A vételárat a szokásos módosító tételek befolyásolják – tették hozzá.    A tájékoztatás szerint ezzel párhuzamosan a Mol lezárta a 79 magyarországi töltőállomással rendelkező Normbenz Hungary Kft. megvásárlását is.

A Mol közölte, hogy sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotosszal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt meg. A tájékoztatás szerint a megállapodás szerinti teljes vételár 610 millió dollár, amely 464 millió dollár készpénz ellenértékből, valamint 146 millió dollár pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettségből áll.

A magyar olajvállalat az idén januárban jelentette be, hogy szerződést írt alá lengyelországi töltőállomás vásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel. Az akkori közlés szerint a megállapodás lezárását követően a Mol a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik, az ottani töltőállomásainak száma meghaladja a magyarországit. A lengyelországi tranzakcióval a Mol a tizedik országba lép be kiskereskedelmi üzletágával.

1 Comment on Lengyel benzinkúton is tankolhatunk

  1. Én még a kocsmában is tankolhatnák,ha nagyon akarnák!!!
    De nem tankolok csak azért sem!!
    csak ennyi
    barátilag
    J.L>

Comments are closed.