Fehér nyulat küldtek a japánok a Holdra

Felbocsátották a SpaceX amerikai űripari cég Falcon-9 rakétáját a floridai Cape Canaveralból a japán Ispace vállalat Hakuto-R kereskedelmi holdraszálló űrszondájával, amely a tervek szerint körülbelül öt hónap múlva ér a Holdra.

2023 a kínai naptár szerint a nyúl éve lesz, a Hakuto név pedig a japán mitológia fehér nyulára utal, amely a legenda szerint a Holdon él. Az űrszonda várhatóan április végén landol, mégpedig a Hold északi féltekéjén, a Hidegség tengerén (Mare Frigoris) lévő Atlasz-kráternél. Siker esetén a Hakuto lesz az első magán űrszonda, amely a Hold felszínére ér.    A misszió célja többek között, hogy eljuttassa a Holdra az Egyesült Arab Emírségek űrkutatási hivatala által kifejlesztett holdjárót és a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) kisméretű robotját.

A jármű a holdfelszínt tanulmányozza majd, valamint saját mozgásképességét és a különböző földi anyagok holdi részecskékkel való kölcsönhatását. A tíz kilogrammos rovert két nagyfelbontású kamerával, mikroszkopikus kamerával, hőkamerával, szondával és egyéb eszközökkel szerelték fel.

A tervek szerint a rakéta a NASA víznyomok után kutató egyik műholdját is Hold körüli pályára állítja egyúttal.

A misszió mérföldkőnek számít az Egyesült Államok és Japán űrkutatási együttműködésében, miközben az ukrajnai háború miatt holtpontra jutott az amerikai-orosz együttműködés ezen a téren.

Az Ispace bejelentette, hogy 2024-ben és 2025-ben is tervez holdraszállást.