11 hónap alatt 1111 milliárd dollár nyereség

kínai export
A kínai ipari vállalatok nyereségének csökkenése gyorsult az első tizenegy hónapban éves összevetésben.

A kínai statisztikai hivatal közölte, hogy az ipari vállalatok nyeresége a november végével záródott tizenegy hónapban 3,6 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, 1111 milliárd dollárt tett ki. Az első tíz hónapban az éves szintű nyereségcsökkenés kisebb, 3 százalék volt.    A visszaesés hátterében a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedések, a jüan leértékelődése és a globális gazdaság növekedésének lassulása állt.    Kínában novemberben az ipari termelés csupán 2,2 százalékkal bővült éves összevetésben az októberi éves szintű 5 százalékos növekedést követően.    Az első tizenegy hónapban a vizsgált 41 ipari ágazatból mindössze 20-ban nőtt a nyereség.

A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységéből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant (2,88 millió dollár, 1 jüan 54,05 forint).

Tavaly a kínai ipari cégek profitja kiemelkedően nagy mértékben, 34,3 százalékkal, 8710 milliárd jüanra nőtt, ami a januári adatközléskor 1370 milliárd dollárnak felelt meg. 2020-ban az ipari vállalatok profitja 4,1 százalékkal nőtt, egy évvel korábban, 2019-ben pedig 3,3 százalékkal csökkent.