Legyártotta az első intelligens transzformátorokat a Ganz

Ganz transzformátor
Legyártották az első intelligens transzformátorokat a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.-nél.

A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó vállalat legyártotta az első három olyan transzformátort, amelynek már része a német Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal közösen fejlesztett intelligens monitoring rendszer is. Az intelligens transzformátorokra pedig idáig már további 18 megrendelés érkezett be.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kfta sikeres reorganizációs folyamatot követően, a gyártási kapacitás növelésével és nemzetközi terjeszkedésével párhuzamosan az elmúlt időszakban egy olyan új fejlesztésen dolgozott, amely egy speciális, monitoring rendszer segítségével teljes képet tud nyújtani a transzformátorok állapotáról. A Ganz 2022 második negyedévében kötött partneri együttműködést a transzformátorok vezérlése terén piacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel. Az együttműködés célja, hogy a felek a fenntarthatóság és a digitalizáció jegyében piacvezetővé váljanak a hatékonyabb és fenntarthatóbb transzformátorok gyártásában, továbbá, hogy összekapcsoljanak egy több évtizedes technológiát a legmodernebb, digitális megoldásokkal, illetve hogy növeljék a rendszerbiztonságot a villamosenergia-piacon.

 Az intelligens megoldások révén elérhetővé válik az állapotfüggő karbantartás, ezáltal a digitális monitoring rendszerrel felszerelt transzformátorok élettartama meghosszabbítható, karbantartásukra pedig csak valóban azokban az esetekben van szükség, amikor azt az állapotuk megköveteli, így csökkentve az anyagfelhasználást és a kapcsolódó karbonkibocsátást. A Ganz megoldáscsomagja ezáltal egyszerre előnyös a funkcionalitás, a fenntarthatóság, valamint a rendszerbiztonság szempontjából. A monitoring rendszerrel továbbá megakadályozható, hogy egy hirtelen fellépő hiba miatt egy berendezés váratlanul kiessen a villamosenergia-termelés folyamatából. A kialakulóban lévő meghibásodások még a kezdeti fázisukban, a lehető legalacsonyabb költség mellett, tervezetten háríthatóak el, minimalizálva a villamosenergia hálózatra és annak üzemeltetésére kifejtett hatását.

 Mindezeken túl, a rendszer lehetőséget biztosít a transzformátorok üzemének optimalizálására és jobb kihasználására. Ennek kiváló példája, hogy a transzformátor a hálózati értékeket figyelve felkészíthető egy nagyobb terhelési ciklusra, melynek segítségével a túlterhelési periódus jelentősen alacsonyabb élettartam-veszteséget okozva megy végbe. A flexibilis rendszer lehetőséget biztosít továbbá a transzformátor termikus állapotának mérésére, az olajtartalom vegyi összetételének vizsgálatára, az optimalizált berendezéskihasználtságra, a hűtésoptimalizálásra, valamint előzetes hűtéssel a túlterheltséggel járó időszakra való felkészülésre is.

 A Ganz egyedi szolgáltató az energiaátvitel- és elosztás piacán, azáltal, hogy egyedülállóként biztosít karbantartási tevékenységet ügyfelei számára, így teljes körűen lefedi az ügyféligényeket a termékgyártástól az eszközök helyszíni üzembe helyezésén és monitorozásán át a karbantartásig. A Ganz várakozása az, hogy a technológiát tovább fejlesztve, az adatok kielemzése nyomán a lehető legpontosabb képet adja a transzformátorok állapotáról, ezáltal biztosítva egy minőségi szerviz és karbantartási tevékenységet.