Audi Hungaria présüzem: 25 millió présütem, 45 millió karosszériaelem

présüzem
Az Audi Hungaria présüzeme 2013 óta gyárt karosszériaelemeket a Győrben készülő gépjárműmodellek mellett a Volkswagen konszern további autómárkái számára is. A présüzemben október 27-én a Schuler PXL típusú présgép 25 milliomodik alkalommal emelte meg, majd süllyesztette le a présszerszámot.

A présszerszám egyetlen ütemmel egyszerre több alkatrészt is képes gyártani, így a berendezés segítségével eddig közel 45 millió préselem készült az Audi, Volkswagen, Škoda és Porsche márkák különböző modelljeihez. Az Audi Hungaria présgépe összesen 8100 tonnás préserővel rendelkezik, ami több, mint 5200 darab Audi Q3 tömegének felel meg. A présgép működéséhez szükséges alapanyagot a présüzemben található lemezvágógép biztosítja. A présüzemben közel 200 szakképzett munkatárs dolgozik.

Audi Hungaria

Az Audi Hungaria présüzemében készülnek a Volkswagen konszern számos modelljének oldalelemei, valamint motorháztetők, sárvédők, ajtók és tetőelemek. Az Audi Hungariánál nem csak technikai szempontok számítanak a gyártás során, a vállalat számára ugyanis a magas minőség mellett kiemelten fontos a fenntartható termelés biztosítása is.

presuzem2

A vállalat 2021 júliustól például zárt körforgásba vezette az alumíniumot a présüzemben az Aluminium Closed Loop projekttel. Az Aluminium Closed Loop keretében a gyártás során keletkezett alumíniumhulladék ötvözet szerinti szelektív gyűjtést követően visszakerül a beszállítóhoz, aki ebből az eredetivel megegyező minőségű alumíniumtekercset állít elő, amelyet ismét visszaszállít az Audihoz. Az Aluminium Closed Loop csökkenti az elsődleges nyersanyag felhasználását azáltal, hogy a présüzemben keletkezett alumíniumhulladékot másodlagos nyersanyagként az eredeti minőségben újrahasznosítják. A vállalat az áramfelhasználást is minimalizálja a termelés során: a préssort működtető 14 darab, 395 kW teljesítményű hajtómotor fékenergia-visszanyerő rendszerrel felszerelt, ami jelentősen csökkenti az üzem energiafogyasztását.

A győri présüzem eddigi fennállása során megközelítőleg 800 ezer tonna alumíniumot és acélt használt fel – ez tömegében az Eiffel-torony 80-szorosát teszi ki. A lemezeket kifektetve kétszer körbe érnének bolygónk egyenlítője körül.