Mérnöki központot hoz létre a Bosch Zalaegerszegen

Bosch
Mérnöki központot hoz létre a Bosch csoport Zalaegerszegen, a 4,2 milliárd forintos, várhatóan 2025-ben elkészülő beruházás kétszáz új, magas képzettséget igénylő munkahelyet fog teremteni – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zalaegerszegen.

A tárcavezető az alapkőletételen arról számolt be, hogy az állam 1,2 milliárd forint támogatást nyújt a projekthez, amelynek keretében a német hátterű cég autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztéseket és teszteléseket végez majd hazánkban.    Beszédében kiemelte, hogy mind a három prémium német autómárka, amelyek Németországon és Kínán kívül egyedül itt rendelkezik gyártóbázissal, valamint az autonóm vezetéshez kapcsolódó kutatások terén más, világelső német vállalatok is fontos kutatási helyszínként tekintenek hazánkra.    Leszögezte: cél, hogy hazánk átlépjen a “Made in Hungary” időszakából az “Invented in Hungary” időszakába.

A zalaegerszegi beruházás részleteiről a Bosch közleménye úgy fogalmaz: a jövő autóit fejleszti és teszteli a társaság a ZalaZone járműipari tesztpálya szomszédságában. A 3500 négyzetméternyi területű Bosch kutató-fejlesztő és teszt kampusz 200 fejlesztőmérnöknek ad majd lehetőséget arra, hogy formálják a jövő meghatározó autóipari technológiáit.

A közleményben Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és Adria régiós vezetője kifejtette, a cégcsoport világszerte elkötelezetten kutatja a jövő technológiáit, Magyarországon is évről évre erősíti kutatás-fejlesztési tevékenységét. Néhány napja adták át a Bosch budapesti innovációs kampuszát, most pedig elkezdik a zalaegerszegi építését.

Miskolci és maklári telephelyükön is végeznek K+F tevékenységet, ma már minden ötödik munkatársuk innovációval foglalkozik. Az új zalaegerszegi komplexumban az önvezető autózással, az elektromobilitással és a mesterséges intelligenciát használó technológiákkal foglalkoznak – olvasható a közleményben.

A Bosch csaknem négyezer munkatársa dolgozik Magyarországon a jövőt meghatározó technológiák kutatásán és fejlesztésén, az új zalaegerszegi központtal pedig tovább nő ez a kapacitás.

A cégcsoport jelenleg is használja a ZalaZone-t vezetéstámogató rendszerek tesztelésére, az új központ a jövőben főként a vezetéstámogató rendszerekhez, valamint az autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztésekkel és tesztelésekkel foglalkozik majd, például radar- és kameraalapú rendszerekkel vagy lézeralapú távérzékeléssel. Emellett részt vesz vezetéstámogató rendszerek, műszerfalak, kormányvezérlő rendszerek, elektromos motorok és ABS-rendszerek fejlesztésében és tesztelésében is.

A kampusz 10 ezer négyzetméteres telken helyezkedik el, ahol egy 2000 négyzetméteres irodaépületet, valamint egy 1500 négyzetméteres műhelyt alakítanak ki. Utóbbit a többi között nyolc tesztautószerelő-állomással, valamint diagnosztikai műszerekkel szerelik fel, és alkalmas lesz mind a belsőégésű-, mind az elektromos motorral hajtott autók tesztelésére.

 

1 Comment on Mérnöki központot hoz létre a Bosch Zalaegerszegen

Comments are closed.