Csökkent az áruszállítás az első negyedévben

Trans-Sped, áruszállítás
Az előző évi, alacsony bázishoz képest a helyközi személyszállítás teljesítménye erőteljesen nőtt az idei első negyedévben, az áruszállításé csökkent, ugyanakkor mindkettő elmaradt a járvány előtti szinttől – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szállítási teljesítményeket értékelve.

A helyközi személyszállítás első negyedévi teljesítménye 4,9 milliárd utaskilométer volt, 68,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál, amikor határzárás miatt alacsony volt a forgalom. A 2019. első negyedévétől viszont 27 százalékkal elmaradt, elsősorban a légi és az autóbuszos személyszállítás továbbra is jelentős visszaesése következtében.    A belföldi személyszállítás utaskilométerben mért teljesítménye egy év alatt 38 százalékkal nőtt. Az autóbuszos közlekedésben realizált teljesítmény 22, a vasúti személyszállításé 72 százalékkal nagyobb volt a tavalyi első negyedévinél.

A nemzetközi személyszállítás teljesítménye az egy évvel korábbihoz viszonyítva – amikor még tartott a magyar határok lezárása – a tizenötszörösére nőtt. A nemzetközi forgalom alakulását döntően a légi személyszállítás tizennyolcszoros növekedése befolyásolta – fűzte hozzá a KSH.

Az áruszállítás teljesítménye 13,6 milliárd árutonna-kilométert tett ki, az egy évvel korábbihoz képest 4,6 százalékkal, 2019. első negyedévihez mérten pedig 11 százalékkal csökkent. Belföldön 1,2 százalékkal nőtt, nemzetközi viszonylatban 7,2 százalékkal lett kisebb a teljesítmény az egy évvel korábbihoz képest.    Belföldön a vasúti és a belvízi áruszállítás teljesítménye csökkent, a többi módozaté növekedett, a legnagyobb részarányt (80 százalék) kitevő közúti áruszállításé 1,6 százalékkal.    A nemzetközi szállításon belül is legnagyobb arányt képviselő közúti áruszállítás teljesítménye 4,9, a vasútié 14 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi első negyedévben.