Rossz hír Szlovákiából

Pozsony, pozsonyi
Szlovákiában márciusban éves szinten 7,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a statisztikai hivatal (SÚSR) adataira hivatkozva.

A szlovák ipari termelés csökkenését legnagyobb mértékben az olyan kulcságazatokban tapasztalták, mint az energetika, a gépjárműgyártás, valamint az olajipar és a kokszgyártás. A statisztikai adatok alapjául szolgáló 15 megfigyelt ipari ágazatból hétben volt visszaesés.

Az ipari termelés visszaesésére leginkább a villamos áram, valamint a gáz és gőz szolgáltatás 29,7 százalékos, az olajipar 25,6 százalékos és a gépjárműgyártás 13,9 százalékos csökkenése hatott.     A szlovák hírügynökség által közölt elemzői vélemények szerint a szlovák ipari termelés éves szintű visszaesése várhatóan az áprilisi adatokban tovább mélyül, amit egy nagyon lassú emelkedés követhet.

Az elemzők szerint az ipari termelés visszaesésének hátterében leginkább a félvezetők egész világon tapasztalható hiánya (gépjárműgyártás), illetve az ukrajnai háború (energetikai és olajipar) áll.

Elemzői vélemények szerint a következő hónapokban az ipari termelés továbbra is az alapanyagok megemelkedett árainak nyomása alatt lesz, és kockázatot jelent majd az ukrajnai háború következményeinek begyűrűzése. Ugyancsak fékezheti az ipari termelés javulását a magas árak és a bizonytalanság negatív hatása a fogyasztásra.