Bajban az oroszok

Idén legalább 50 százalékkal csökkenhet az új személygépkocsik eladása Oroszországban, jelentősen visszaeshet az autógyártás – közölte az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatokat tömörítő szervezet, az AEB autógyártó-bizottságának elnöke.

Alekszej Kalicev az orosz gépjárműkereskedők szövetségének éves találkozóján azt mondta, hogy az értékesítési piac alakulása attól függ, hogy milyen gyorsan lehet újraindítani a termelést és az autóalkatrészek szállítását (ezeket az ukrajnai orosz agresszió miatt állították le a nyugati vállalatok).  Az biztos, hogy ez nem holnap, vagy holnapután lesz – szögezte le a szakértő, aki szerint a folyó negyedévben már nem lehet a helyzet javulására számítani.    Amennyiben a harmadik negyedévben újraindul a termelés, akkor idén 800-850 ezer autó készülhet Oroszországban, ami legalább 50 százalékos csökkenés tavalyhoz képest – mondta Kacilev. Abban az esetben, ha a termelés újraindítása későbbre tolódik, mint a harmadik negyedév, akkor a csökkenés még nagyobb lesz – tette hozzá.

Az AEB adatai szerint Oroszországban idén márciusban 55 129 új személygépkocsit és kishaszonjárművet értékesítettek, 62,9 százalékkal kevesebbet a tavaly márciusinál. Februárban éves összevetésben az eladás 4,8 százalékkal csökkent.    Oroszországban tavaly 4,3 százalékkal nőtt, meghaladta az 1,66 milliót az eladott új járművek száma.