Károsabb a tűzifa a benzinnél és a gázolajnál

károsanyag
A városi légszennyezésből fakadó rákkockázatot csaknem felerészben a fatüzelés okozza – állapította meg egy görög tudósok által készített új tanulmány.

A tudósok arra is figyelmeztettek, hogy a fával fűtők a kinti levegő szennyezése mellett a lakásokon belüli káros szennyezés szintjét is megháromszorozzák. A városokban a fatüzelésű kályhák felelősek a szálló porban található rákkeltő vegyi anyagok belélegzésének csaknem feléért – ismertette a tanulmányt a The Guardian.    A szálló porban található úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) a tüzelőanyagok égetésekor keletkeznek, és régóta ismert, hogy rákkeltő hatásúak. Az új tanulmány ezek forrásait vizsgálta, és megállapította, hogy a fatüzeléstől több ilyen anyag kerül a levegőbe, mint a járműveket működtető dízeltől vagy benzintől.    A vizsgálatot a görög fővárosban, Athénban végezték, de a kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeik általánosan jellemzők. Az otthoni fatüzelés Európa-szerte jelentős problémát jelent a városi levegőminőség szempontjából, és a túl sok fafüst belélegzése súlyos egészségkárosodást okozhat.    “Athén nem kivétel, inkább a szabályt képviseli” – idézte a kutatásban részt vevő Atanasziosz Neneszt, a görög Kutatási és Technológiai Alapítvány tudósát a brit napilap. A kutató kiemelte, a tanulmányuk rámutat, hogyan lehetne kis erőfeszítéssel csökkenteni a kockázatot – csak le kell állni a fatüzeléssel.

A tavaly közzétett kutatások szerint Nagy-Britanniában a levegőt szennyező szálló por apró részecskéinek legnagyobb forrása a háztartások fatüzelése, amely háromszor nagyobb mértékben szennyezi a levegőt, mint a közúti közlekedés, annak ellenére, hogy a lakosságnak mindössze nyolc százaléka fűt fával.    Még a legszigorúbb szabványnak megfelelő, új fatüzelésű kályhák is 750-szer több káros szállóporszennyezést bocsátanak ki, mint egy modern teherautó. A tudósok szerint a fatüzelésű kályhák a lakásokon belüli levegőszennyezés szintjét is megháromszorozzák, ezért erre fel kellene hívni a vásárlók figyelmét a termékeken.

Az Atmospheric Chemistry and Physics című folyóiratban közzétett új kutatásban egy éven keresztül minden nap mintát vettek az athéni levegőből, és azt 31 féle PAH-anyagra és számos más kémiai markerre elemezték. Az egyes vegyületek különböző szennyezési forrásokhoz kapcsolódnak, és ezek alapján ki tudták számítani az egyes források által termelt PAH-arányt. Mint kiderült: az éves PAH-szennyezés 31 százaléka főként télen a fatüzelésből, 33 százaléka a dízelből és az olajból, 29 százaléka pedig a benzinből származik.    Egyes policiklusos aromás szénhidrogének azonban rákkeltőbbek, mint mások, és ha ezt figyelembe vették, akkor a fatüzelésből eredő rákkockázat aránya 43 százalékra emelkedett, a dízelé és az olajé 36 százalékra, a benziné pedig 17 százalékra.    A kutatók szerint az athéni PAH-szennyezés szintje ugyanolyan nagyságrendű volt, mint amit korábban más európai és észak-amerikai városokban végzett vizsgálatokban találtak, míg a kínai városok esetében általában sokkal magasabb szintekről számolnak be.

Az athéni vizsgálatban a policiklusos aromás szénhidrogének átlagos éves koncentrációja az uniós határértékek alatt volt, de ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett referenciaszint kétszerese. A WHO adatai alapján az athéni levegőben lévő policiklusos aromás szénhidrogének 100 ezer lakosra számítva 5 rákos többletmegbetegedést okozhatnak – mondták a kutatók.     Nenesz hozzátette: a füstben nem a policiklusos aromás szénhidrogének alkotják az egyetlen rákkeltő anyagot, számos más, egészségkárosító vegyület is található benne.     Mint a kutatásban részt nem vevő Gary Fuller, az Imperial College London munkatársa kifejtette: az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a fa elégetése ártalmatlan, mivel a fa természetes dolog. Ezek a mérések azonban arra emlékeztetnek, hogy a fatüzelés nem szennyezésmentes. Az athéni tanulmány szerint a policiklusos aromás szénhidrogének főleg téli napokon, gyenge szél és eső mellett terhelik meg a levegőt, mivel a fafüst olyankor nem tud eloszlani. Alison Tomlin, a Leedsi Egyetem kutatója úgy vélte, az ilyen időszakokban az “égetéstilalmi napok” bevezetése hasznos rövidtávú intézkedés lehet.

A hollandiai Utrechtben december eleje óta 2000 euróig (736 ezer forintig) terjedő támogatással ösztönzik a lakosságot a fatüzelésű kályhák és kandallók cseréjére.

8 Comments on Károsabb a tűzifa a benzinnél és a gázolajnál

  1. érdekes amikor Fával és Koróval tüzeltek Évszázadokon át, nem volt Rákos Ember vagy titkolták!

    • Én inkább arra lennék kíváncsi,hogy a mai orvosi tudással mennyi rákos embert diagnosztizáltak volna akkor, amikor még nem volt “rákos ember”.

  2. Nagyszüleim fával tüzeltek, 88 éves korukig éltek!
    Ez megint egy jól sikerült propaganda!

  3. Ne ez már gusztustalan!!!!!
    Rá akarják kényszeríteni az embereket,hogy gázzal vagy villannyal fűtsenek.Adjatok hozzá pénzt…..!!!
    Évszázadokon at fűtött fával, mégsem volt semmi baj, talán a sok rákkeltő szarokat vonjátok ki a forgalomból.
    Ja!!!!hogy akkor sógor koma nem tud milliárdokat ellopni…..

  4. Ne felejtsük el, a modern ujságíro nem saját gondolatú cikkeket ír! Ülnek a számítógép előtt, és leirjak amit különböző honlapokról összeszednek.
    Az hogy a cikk tartalma tükrözi e a valóságot nem érdekli őket.
    A szeméttel való tüzelés valóban veszélyes, a tűzifával való fűtés élnyésző, pl. az autok általi karosanyagkibocsajtashoz képest.

Comments are closed.