1,6 milliárd forint uniós pénzt kapott az egyetem pályázata

Csaknem 1,6 milliárd forint uniós támogatáshoz jutott a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) és a 3B Hungaria Kft. járműipari pályázata – közölte az egyetem.

Az Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi járműipari tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva című projekt összköltsége 1,728 milliárd forint.     A projekt célja az ipari partnerek fejlesztési terveinek a kutatással, a kísérlettel és az innovációval kapcsolatos lehetőségeinek fejlesztése ideértve a győri járműipari tesztpályát is. Fejlődni kívánnak még az önvezető mobilitás fejlesztési irányaihoz kapcsolódó, versenyképes szolgáltatások területén is. A projekt az országban egyedülálló infrastruktúrát, illetve szakmai hozzáértést tesz elérhetővé.     Az egyetem konzorciumi partnere a 3B Hungaria Kft., amely az autonóm közlekedési környezet, valamint a digitális gyár és digitális oktatás alprojektekhez kapcsolódik.     A cég önvezető logisztikai eszközökre épülő rendszer fejlesztésén, továbbá termékfelismerésre épülő rendszer létrehozásán dolgozik – olvasható a közleményben.

A kft. 100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozás, termékeinek körülbelül 80 százalékát külföldön értékesíti. Cégalapítása (1992) óta anyagmozgatógép-gyártással, az építőanyag-ipar technológiai berendezéseinek tervezésével és gyártásával foglalkozik. A nyilvános cégadatok szerint a 3B Hungaria Kft. 2020-ban 5,3 milliárd forint árbevételt ért el megelőző évi 3,9 milliárd forint után, az árbevételük majdnem kétharmada exportból származik. A csaknem 150 főt foglalkoztató cég 210 millió forintot meghaladó adózott eredményt ért el mindkét évben.