Sikeres volt a magyar repülőgép felszállása

Sikeresen teljesítette szűzfelszállását a Magnus Aircraft Zrt. a Fusion 213 típusú magyar fejlesztésű és gyártású, pilótaképzésre szánt repülőgépének prototípusa.

A Pécs melletti Pogányban 2017 és 2019 között kétmilliárd forintos kormányzati támogatás mellett hatmilliárd forintos beruházással összeszerelő üzemet és kompozitgyárat építő, magyar tulajdonú vállalat közleménye szerint a Fusion 213 pogányi reptérről történő csütörtöki felszállása “a magyar repüléstörténet meghatározó pontja”.    A 2017 és 2021 között kifejlesztett Fusion 213 lesz az első olyan teljesen magyar fejlesztésű és gyártású repülőgép, amely az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) típusalkalmassági bizonyítványát megszerezheti – írták.

A cég egy korábbi, a Fusion 212 típusú, ultrakönnyű repülőgépét fejlesztette tovább, így megnövelték annak hatótávolságát, emellett a Fusion 213 az elődjénél nagyobb felszálló tömeggel rendelkezik, nagyobb gravitációs terhelést visel el és rácsszerkezetét fém helyett kompozit anyagok alkotják.

A vállalat közlése szerint a – jelenleg folyamatban lévő – típustanúsítási eljárás lezárását követően a repülőgép további fejlesztését is tervezik, így például akár műrepülési célokra is alkalmassá tehetik a gépet.

A nyilvános cégadatok szerint a pogányi székhelyű Magnus Aircraft Zrt. 2020-ban 845 millió forintos árbevételt ért el 265 millió forintos veszteség mellett, míg 2019-ben 156 millió forintos árbevétel mellett 13 milliós adózott eredményre tett szert.