Egekbe szöktek az árak

átlagbér, euró, árak
Az erős inflációs nyomások újabb jeleként rekordmértékben emelkedtek az ipari termelői árak szeptemberben az euróövezetben az egekbe szökő energiaköltségek hatására.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) közölte, hogy az euróövezetben tavaly szeptemberhez képest 16,0 százalékkal, augusztushoz képest pedig 2,7 százalékkal kúsztak feljebb az ipari termelői árak. Ilyen erős ütemekre még soha nem volt példa az eurózóna történetében.    Elemzők éves összevetésben 15,2 százalékos, havi szinten pedig 2,2 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusban mért 13,4 százalékos, illetve 1,1 százalékos növekedés után.    Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az Európai Központi Bank (EKB) elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalékos legyen. Az EKB vezetői és az euróövezeti pénzügyminiszterek arra számítanak, hogy az inflációs kiugrás a következő hónapokban elmúlik, és az árak növekedése jövőre lassulni fog.

Az Európai Unióban az előző hónaphoz képest 2,7 százalékkal, éves összevetésben pedig 16,2 százalékkal ugrottak meg az ipari termelői árak szeptemberben. Augusztusban havi szinten 1,1 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 13,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak az unióban.    A termelői árak meredek emelkedésnek indultak, miután a koronavírus-világjárvány legsúlyosabb szakaszát gyors gazdasági fellendülés követte a globális ellátási láncok zavarainak és a gázárak felívelésének kíséretében.    Az energia szektorban tavaly szeptemberhez képest az euróövezetben 40,7 százalékkal, az unióban pedig 40,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak. Havi szinten 7,7 százalékra, illetve 7,8 százalékra rúgott az emelkedés üteme.    A gyakran változékony energiaárakat nem számolva havi összevetésben az euróövezetben és az unióban egyaránt 0,6 százalékkal, míg éves összevetésben 8,1 százalékkal, illetve 8,3 százalékkal nőttek az ipari termelői árak.

Éves összevetésben Írországban (82,9 százalék), Dániában (34,4 százalék) és Észtországban (29,9 százalék) nőttek legerősebb ütemben az ipari termelői árak szeptemberben. Az előző hónaphoz mérve Írországban (23,2 százalék), Dániában (8,4 százalék) és Görögországban (5,8 százalék) mérték a legerősebb ütemeket.     Magyarországon az előző hónaphoz mérve 2,7 százalékkal, éves összevetésben pedig 20,0 százalékkal nőttek az ipari termelői árak szeptemberben.