Drámai a helyzet Romániában

Romániában
Októberben 23 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új járművek száma Romániában a tavalyi év tizedik hónapjához mérten – közölte a Mediafax hírügynökség.

A romániai autógyártók egyesületének adatai szerint a tizedik hónapban 9608 új járművet helyeztek forgalomba, ami 23 százalékos csökkenés. A második félévben október a második hónap, amikor csökkent a forgalomba helyezett új autók száma szeptember után, akkor 14 százalékos visszaesést jegyeztek fel. Az idén januárban és februárban csökkent még a forgalomba helyezett új járművek száma, ezt követően hat hónapos növekedési időszak következett.

Az idei első tíz hónapban 97 870 új járművet helyeztek forgalomba, ami 0,7 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest.     A román járműgyártást is érintette az elektromos félvezetők globális hiánya, a román média szerint a forgalomba helyezett új járművek szeptemberi és októberi csökkenése is annak tulajdonítható, hogy a megrendeléseknek a gyártók nem tudtak maradéktalanul eleget tenni.