Rossz hír Németországból

német feldolgozóipar
Elemzők által vártnál jelentősebben romlott az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe augusztusban, ezzel már a második egymást követő hónapban jegyeztek fel gyengülést.

Augusztusban 99,4 pontra csökkent az index a júliusi 100,7 pontról. A piac kevésbé romló mutatóra, 100,4 pontra számított.     A hangulatindex két összetevője ellentétesen alakult. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató a júliusi 100,4 pontról 101,4 pontra emelkedett, felülmúlta az elemzői várakozások 100,8 pontos átlagát. A hat hónapra előretekintő várakozásokat számszerűsítő mutató értéke ugyanakkor a várt 100 pontnál kisebb, 97,5 pont lett a júliusi 101 pontot követően.

A gazdasági szereplők kilátásaikról alkotott megítélését az ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) megállapítása szerint a koronavírus új változatának a terjedése, a megbetegedettek számának az emelkedése, illetve a feldolgozóiparban a félkésztermékek szűk ellátási keresztmetszete rontotta le.