Összeborulnak a csipgyártók

csipgyártók
Az amerikai Western Digital Corporation (WDC) és a japán Kioxia Holdings élvonalbeli csipgyártók tervezett egyesüléséről számolt be a The Wall Street Journal, amely úgy tudja, hogy az ügylet értéke meghaladja a 20 milliárd dollárt és hogy az amerikai cég részvényekkel fizetne.

A két cég közötti tárgyalások már hosszabb ideje tartanak, de az elmúlt hetekben felgyorsultak és várhatóan szeptember közepén hivatalosan is bejelentik a megállapodást.    Az egyesüléssel létrejövő új cég vezetője várhatóan a Western Digital jelenlegi vezérigazgatója, David Goeckeler lesz.      A gazdaság-pénzügyi lap már tavasszal arról értesült, hogy egyszerre két cég, a Micron Technology és a Western Digital is fontolgatja a Kioxia megszerzését.    A Kioxia, amely a Toshiba egykori leánycége volt, tavaly elsődleges részvénykibocsátásra készült, a 16 milliárd dolláros IPO azonban elmaradt, amit a cég szeptemberben a koronavírus-járvánnyal és a piaci bizonytalansággal indokolt.

Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató számításai szerint a Western Digital és a Kioxia tavalyi együttes csipeladása 17 milliárd dollár volt. Eközben a listavezető Samsung értékesítése 18,6 milliárd dollárt tett ki.

A NAND flashmemóriák piacán az idei első negyedévben a Kioxia piaci részesedése volt a második legnagyobb, 18,7 százalék, a WDC-é pedig a harmadik legnagyobb, 14,7 százalék. A listavezető Samsung piaci részesedése 33,5 százalékot tett ki, ami csupán 0,1 százalékponttal haladta meg a másik két cég együttes adatát a TrendForce elemző intézet kimutatása szerint.