BMW M235i xDrive Gran Coupé teszt: pengébb, mint gondolnád

M235i
A BMW 2-es Gran Coupé legerősebb változata több mint izgalmas autó, de jóval kevesebb mint egy M modell.

A Lipcsében készülő keresztmotoros és alapból elöl hajtó BMW 2-es Gran Coupé 2019 novemberében a Los Angeles-i Nemzetközi Autószalonon ünnepelte világpremierjét – ez is mutatja, hogy melyik a modell fő piaca. Meg persze Kína, ahol a Mercedes-Benz CLA mellett az Audi A3 Limousine is jól fogy. Extrovertált vonalvezetésével, keret nélküli ajtajaival és magabiztos kiállásával a BMW M235i Gran Coupé büszkén hirdeti rokonságát a BMW 4-es sorozat, a BMW 6-os sorozat és a BMW 8-as sorozat négyajtós kupéival. Csak sokkal kisebb azoknál. Erőből viszont nincs hiány, a kétliteres vas 306 lovas.

Rokonok
Rokonok

Hogy néz ki?

Elsőkerék-meghajtású padlólemeze a BMW 1-es sorozattal és a Minivel osztozik. Az M235i Gran Coupé karosszériája 4526 milliméter hosszú, 1800 milliméter széles, miközben csupán 1420 milliméter magas. Az alacsonyan húzódó vonalvezetés és a kecses sziluett ellenére a modell utasait az ajtók mögött elégséges helykínálat fogadja, nem utolsósorban a 2670 milliméteres tengelytávolságnak köszönhetően. A 430 liter térfogatú csomagtér bővíthető. Hatalmas hokis táskám laposra verve befért, igaz, ehhez le kellett dönteni a hátsó üléstámlák közül a szélesebbet. A hátsó üléssor a csomagtérből is teljes egészében előre hajtható, az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető komfort nyitás funkcióval felszerelt modellek esetében pedig a csomagtérajtó egy láblendítéssel nyitható és egyetlen gombnyomással zárható. Ha esetleg biciklit szállítanánk vele, tegyünk le róla, sehogy sem lehet betuszkolni egy felnőtt kerékpárt, talán egy roller, ha befér a csomagtartó szűk nyílásán.

m235i_7

A dupla ikergyűrű-motívummal világító első adaptív LED-es fényszórók között látványos, hálómintás hűtőmaszk, alattuk szürke betétes egyedi lökhárító figyel, a keskenyre húzott hátsó lámpák is teljes LED-technológiával világítanak, már az alapfelszereltség részeként. A sportos megjelenést kétoldali, Cerium szürke, aszimmetrikus kipufogóvég-keretek zárják (a sportos hang többnyire művi), a kerékívekben pedig 19 hüvelyk méretű könnyűfém felcsiszolt keréktárcsák gurulnak, amelyeket piros M féktárcsák lassítanak. A tesztautó kerekein 235/35 R19-es Bridgestone Potenza gumik feszültek. A nagyméretű, elektromosan működtethető panoráma üvegtető extra. A csomagtérfedélre diszkrét légterelő került. Az oldalszoknyákat majdnem kihagytam.

m235i_3

Utastere az egyes BMW-t idézi, de az extrák bősége a hármasból lehet ismerős. Minden részlet a helyén van, kiváló a felhasznált anyagok minősége, a bőrök és a puha műanyagok tapintása is kellemes (ez alól kivétel a csomagtartó burkolatlan teteje). Az ülésfűtés hidegben magától bekapcsol, a kormányfűtés feláras. A helykínálat elöl megközelíti a 3-as sorozatét, a lapos tetőív miatt hátul ugyanakkor korlátozott a fejtér, és a lábtér is szűkösebb. A kardánalagút magas. A ki- és a beszállás nehézkes. Nem kicsit, nagyon – hogy egy klasszikust idézzek. Beültem a rám szabott első ülés mögé, a fejem beverését megúsztam, de csak a véletlennek köszönhetően. Ha a zsebünkben van valami, beüléskor a kormányba akad. A 2-es Gran Coupé hátul könyökben szűk, 1,8 méteres magasság felett pedig a fejtér is korlátozott. Ezen az sem változtat, hogy az egyesnél tágasabb az autó. Az M-es sportkormány jó fogású, de lehetne vaskosabb, a kagylóülések jól tartanak.

IMG_0945

Az írásérzékelős iDrive megbízhatóan működik, ám újabban az érintőképernyő kapja a több utasítást, a teszthét alatt alig tekergettem a forgótárcsát, igaz, a zene és a navigáció is a telefonomról ment. A Spotify-t és az Appple Musicot lejátszotta az autó, és a Waze, illetve a Google Maps is jól működött vezeték nélküli kapcsolattal is. Nagyon érzékiek a belső hangulatvilágításért is felelős fénybetétek az ajtókarfákon, már csak ezért megérte kipróbálni az autót… És még hol a vezetési élmény? Mert van bőven, ez az autó virtigli BMW, még hátul IS hajt!

Hogy megy?

Az üresen 17 mázsás BMW M235i xDrive Gran Coupé meghajtásáról 2 liter hengerűrtartalmú, négyhengeres, kettős megfúvású turbós benzinmotor gondoskodik, amelynek maximális teljesítménye 225 kW / 306 lóerő (legnagyobb forgatónyomatéka 450 Nm), álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 4,9 másodperc alatt gyorsul fel, végsebességét pedig 250 kilométer/óránál elektronika korlátozza.

m235i_8

Nyolcfokozatú automatikus váltója pedánsan teszi a dolgát, a kormány mögül váltófülekkel is kapcsolható, ha igazán sportosan akarjuk hajtani, akkor érdemes kézzel váltogatni. Nehéz megállni, hogy ne hajszoljuk, akár értelmetlenül is, csak a móka és az íze kedvéért. Emiatt kissé magasabb lett a fogyasztása, mint amit terveztem, a közel 700 kilométeres teszt során 8,9 liter benzint kortyolt el a kocsi 100 kilométerenként a kicsi grankupé.

m235i_9

Ha kibújuk belőlünk a kisördög, sportba kapcsoljuk a menetdinamikai kapcsolót és sportba pöcköljük a váltót, amivel őrületbe tudjuk kergetni a kocsit és benne magunkat. Ilyenkor majdnem elhisszük, hogy sorhatos érceskedik a padlót rugdosó lábunk előtt.

Milyen vezetni?

A műszerfalon elhelyezett járművezérlő gombok mindegyike a vezető köré összpontosul, a csoportosított funkciók pedig – úgy, mint a fűtőrendszer, a légkondicionáló és a különféle vezetési üzemmódok – könnyen használhatók. A nagyfelbontású, 10,25 hüvelykes érintőképernyő a műszerfal közepén kapott helyet, a BMW által megszokott módon a vezető felé fordítva. A bajor prémiumgyártó ügyfele maximálisan személyre szabhatja a központi kijelzőn megjelenített tartalmakat, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig a 9,2 hüvelyk képátlójú, színes, szélvédőre vetített kijelző is elérhető.

m235i_10

Alacsony (az alapmodelleknél 10 milliméterrel került közelebb az aszfalthoz) és széles terpeszkedésével a BMW M235i xDrive Gran Coupé sportosan fekszik az úton. Agilitását az ARB technológia (hajtásfüggő kipörgés-korlátozás, azaz Aktornahe Radschlupfbegrenzung) javítja, amely száraz, nedves és átmeneti útfelületen, havas úton és jeges körülmények közepette is minden korábbinál gyorsabban és pontosabban felügyeli az egyes kerekek esetleges kipörgését, ezzel intenzív gyorsulás és kanyarodás közben is optimalizálva a kerekek tapadását. Az ARB technológia működését az első BMW 2-es Gran Coupé-hoz ugyancsak alapfelszereltségként kínált teljesítményvezérlő csomag is segíti, amely kanyarodás közben az ívbelső kerekek intelligens fékezésével fokozza a modell élénk vezethetőségét. A sávtartó ebbe az idillbe durván beleszól, jobb kikapcsolni, ha uralni élvezni akarjuk a vezetés élményét.

m235i_6

Az egyesnél egy fűszálnyival enyhébbre hangolták az elöl MacPherson, hátul több lengőkaros futóművet, de ez a 19-es, nagyon peres gumikkal és az M sportfutóművel nem érződött. Jó úton parádés vele autózni, rossz, kátyús aszfalton pedig kiver a frász, hogy mikor kapunk defektet, mély lyukakban rendesen felüt – de ez főként a nagyon sportos méretű gumik számlájára írható. Többféle vezetési üzemmódot aktiválhat a sofőr: a kényelemre összpontosító komfort üzemmódot, a takarékos eco pro üzemmódot és a dinamikusan dolgozó sport üzemmódot (sport plus nincs immár, helyette testre szabható sport individual üzemmódot választhatunk). A sportfutómű megerősített stabilizátor rúddal dolgozik. A BMW 2-es Gran Coupé összes hajtáslánc-változata többkaros hátsó kerékfelfüggesztéssel gurul le a gyártósorról. Az xDrive elektronikusan vezérelt hajtóerő-elosztás az agilitást is fokozza, hogy kanyarban ellensúlyozza a túl, vagy alulkormányzottságot. Nem tolja az orrát, kormányzása pontos – nagy tempónál és erőltetett menetben szerpentineken nem próbáltam ki. Normál körülmények között kiváló vezetni, de főleg sportos használatban nem feledteti, hogy ez a padlólemez ezzel a motorral sokkal izgalmasabb a Mini JCW-ben, de még egy Cooper S-ben is. Jó lenne tudni, hogy milyen vezetni a hasonló erőben lévő, Magyarországon gyártott riválisát, de sajnos, a Mercedes nem kényeztet el tesztautókkal, emlékekből pedig nehéz verdiktet mondani.

m235i_4

Mennyiben kerül?

A BMW 2 Gran Coupé legerősebb változata alapáron 18,465 millió forintba kerül, a tesztautó felextrázva ennél mintegy négymillióval drágább.

Kép és szöveg: Biró Csongor