Jó hírek Kínából

kínai, Kínából, Kínában, kínai autóexport
Jó hírek érkeztek Kínából: több személyautót értékesítettek májusban a gazdaság stabil fellendülésének közepette.

A Kínai Személyautó-gyártók Szövetsége (CPCA) közölte, hogy az ázsiai országban 1 millió 655 ezer autót adtak el, ami éves összevetésben 1,1 százalékos, havi szinten pedig 0,8 százalékos növekedést jelent.

Január-májusban 8,52 millió új személyautó talált gazdára, ez 38,1 százalékkal több mint a tavalyi azonos időszakban. Az erős növekedési ütem részben a koronavírus-járvány miatti alacsony bázisra vezethető vissza, másrészt pedig a New Energy Vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású járművek iránti kereslet felfutására.

Az idei első öt hónapban 776 ezer darab alternatív hajtású személyautót értékesítettek, majdnem három és félszer többet, mint tavaly január-májusban. Ezen belül is májusban 177 százalékkal, 185 ezerre emelkedett az ilyen típusú járművek eladása.

Az amerikai Tesla a sanghaji üzemében gyártott elektromos autók közül 21 936 elektromos autót értékesített májusban Kínában, ami majdnem duplája az áprilisi értéknek. Kínából exportra került 11 572 autó májusban, ez viszont kevesebb az áprilisi 14 174 darabnál.

Kínában a tavalyi év elején súlyos csapást mért az autópiacra a viharos gyorsasággal terjedő koronavírus-járvány. A betegség terjedését fékező zárlatok megbénították a gazdaságot, ami visszavetette a keresletet. Tavaly közel 7 százalékkal csökkent az új személyautók értékesítése.