14 százalékot bukott a brit autóipar

brit, Egyesült Királyságban
A brit autóipar 2010 óta leggyengébb februári gyártási adatát ismertette a brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT).

A szervezet adatai szerint 105 008 autó készült Nagy-Britanniában, 14 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.      A brit autógyártásra egyszerre több kedvezőtlen tényező is hat, mint például a globális ellátási lánc gondjai, a Brexit miatti új vámszabályok, és nem utolsó sorban a koronavírus-járvány miatt hozott szigorú korlátozó intézkedések, amelyek részeként egyebek között az autókereskedők legalább április 12-ig zárva vannak.

Az SMMT éves összesítése szerint 2020-ban 920 928 személyautót gyártottak Nagy-Britanniában, 29,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Legutóbb 1984-ben készült ennél kevesebb jármű a brit autógyárakban: abban az évben 908 906 autót állítottak elő.

A brit járműipar tavalyi termelésének több mint a 80 százaléka külföldre került, és a legnagyobb piac változatlanul az Európai Unió volt, 53,5 százalékkal annak ellenére, hogy Nagy-Britannia egy éve januárban kilépett az EU-ból.    Az ágazati szervezet abban bízik, hogy idén ismét egymillió fölé emelkedik a Nagy-Britanniában gyártott autók száma.