Nem lehet tudni, ki mentette meg a Dunaferrt

Dunaferr
A Dunaferr befektetőjével a szerződés aláírása a napokban megtörtént, hatályba lépésének már csak néhány további feltétele van, amelyek előreláthatólag heteken belül teljesülnek – közölte az ISD Dunaferr Zrt. A befektető kilétéről nem adtak tájékoztatást.    A közleményben hangsúlyozzák: amennyiben a szerződés hatályba lép, a Dunaferr működése hosszú távra biztosított lesz.

Kiemelték: a gyár túlélésének egyetlen esélye egy tőkeerős befektető bevonása, aki azonnal képes olyan erős pénzügyi hátteret biztosítani a vállalatnak, amely lehetővé teszi, hogy a termelés felpörgetésével a cég akár már rövid távon is komoly bevételekhez jusson.

Magyarország legnagyobb kohászati vállalatának válságához nagyban hozzájárul, hogy az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért lassan egy éve folyik a harc az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos között. Jelenleg a Dunaferr 99,64 százaléka közvetlenül a ciprusi Steelhold Ltd.-é, részesedése van még az ukrán Natalija Basinszkajának és a szakszervezeteknek, valamint hat ezreléke a magyar államnak is van a cégben. A cégvezetés a mostani közleményben is utalt egy akcióra, amely szerint “a vállalat ukrán kisebbségi tulajdonosaihoz köthető álmegbízottak bejelentkeztek a gyár átvételére”. Tájékoztatásuk szerint a vállalat fő stratégiai partnere, az orosz Vnyesekonombank (VEB.RF) is megerősítette, hogy álképviselők hamis meghatalmazásokkal próbálják a nevükben átvenni a vállalat irányítását. Az orosz VEB.RF leszögezte, hogy nem adott megbízást senkinek, hogy eljárjanak a nevében a Dunaferr “tulajdonosaként”, egyben jelezte, hogy a maga részéről megtette a szükséges ellenlépéseket – írták a közleményben.

A társaság helyzetét munkaügyi konfliktus is rontja, miután Evgeny Tankhilevich általános vezérigazgató-helyettes a Dunaferr nevében, tavaly augusztusban egyoldalúan felmondta a hatályos kollektív szerződést, amely február 14-ig élt, így azóta kollektív szerződése sincs a cégnek. Emellett a társaságnak tavaly szeptember 30-a óta nincs igazgatósága, illetve felügyelőbizottsága, a dolgozók pedig több mint fél éve két részletben kapják havi bérüket.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna. A nyilvános cégadatok szerint a 4500 munkavállalót foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el.