Jönnek a kínai Scaniák

Kínában készül Scania teherautókat gyártani a Volkswagen-konszern haszongépjármű érdekeltsége, a Traton.

A Traton bejelentése alapján a Scania tehergépjárművek gyártása 2022-ben kezdődne meg a Sanghaj közelében fekvő Rugao városban. A német konszern kutatási-fejlesztési tevékenységet is telepít leendő kínai üzemébe.

A Scania és a MAN haszongépjármű márka tulajdonosa, a Volkswagen-konszern bő egy hónappal ezelőtt indította útjára az amerikai Navistar tehergépjárműgyártó vállalat akvizícióját. A most bejelentett kínai üzemberuházással pedig a világ legnagyobb haszongépjármű-piacán igyekszik megvetni a lábát a német konszern. A csoport eddig elsősorban az európai és dél-amerikai piacokon volt jelen haszongépjárműveivel.

Matthias Gründler, a Traton vezérigazgatója közölte: a kínai Scania üzem építésével a csoport közelebb kerül célja megvalósításához, hogy a világ minden nagyobb piacán jelen legyen gyártmányaival. Elmondása szerint kínai konkurenseivel, a FAW Jiefag és a Dongfeng márkával szemben a Traton prémium márkája, a Scania technológiai előnnyel rendelkezik. “A haszongépjárművekkel szemben támasztott technológiai elvárások a világ minden piacán emelkednek, és egyre kevésbé térnek el egymástól, ami lehetőséget teremt a Traton márkái számára a piaci belépésre” – mondta.

A saját márkás gyártáshoz szükséges engedélyt a Traton egy helyi haszongépjármű-gyártó vállalat megvásárlásával szerezte meg az engedélyt.     A Traton másik márkája, a MAN a Sinotruk kínai haszongépjármű- gyártó vállalattal folytat együttműködést.