Jól áll a Volkswagen

Volkswagen-csoport
A Volkswagen konszern már csak “néhány grammnyira” van az uniós szén-dioxid-kibocsátási normák teljesítésétől Herbert Diess vezérigazgató szerint.

A konszern vezérigazgatója a brit Financial Times lapnak adott interjúban elmondta, hogy “karnyújtásnyira” vannak az új járművek szigorúbb uniós kibocsátási normák teljesítésétől. “Nem adjuk fel, de nem lesz könnyű a flottacélt elérni” – mondta, hozzátéve, hogy van rá esély, de minden azon múlik, mennyit sikerül az év hátra lévő részében az alacsony kibocsátású modellekből értékesíteniük.

Az idén az Európai Unióban átlagosan kilométerenként legfeljebb 95 grammos szén-dioxid-kibocsátást kell teljesítenie az autógyártók új modelljeinek. A különböző piaci szegmensekben ettől eltérő, esetenként ennél magasabb is lehet a kibocsátási érték. Például a többségében nagyobb saját tömegű autókat értékesítő Mercedes és BMW esetében is. A modellpaletta legmagasabb kibocsátású öt százalékát pedig átmenetileg, 2021 végéig még ki lehet hagyni az átlagos kibocsátási érték számításából.

Az autógyártók attól tartanak, hogy az elektromos járművek nem kellő arányú értékesítésével a szigorúbb kibocsátási normák miatt milliárdos büntetést lesznek kénytelenek fizetni. A bírság ugyanis eladott autónként és a határérték túllépése minden grammja után 95 euró, ami alapján pillanatok alatt hatalmas összeg jöhet össze.

A járvány miatt visszaesett forgalomban az elektromos és plug-in hibrid autókra adott értékesítés-ösztönző támogatás azonban megnövelte az elektromos autók piaci részesedését. Christian Dahlheim, a Volkswagen konszern értékesítési igazgatója már korábban “kiélezett versenyről” beszélt a normák teljesítésében.