Jó hír a Rábáról

Rába
A Rába-csoport az idei harmadik negyedévet 267 millió forint adózás utáni veszteséggel zárta, ami jóval kedvezőbb a második negyedév egymilliárd forintot meghaladó veszteségénél, és kisebb a tavalyi harmadik negyedév 429 millió forintos veszteségénél is – derül ki a járműipari vállalat tőzsdei gyorsjelentéséből.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült, konszolidált, a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett jelentés szerint az első kilenc hónap vesztesége 2,168 milliárd forint lett, szemben az előző azonos időszakában elért 425 millió forint nyereséggel.

Üzemi szinten viszont nyereséges volt a Rába-csoport a harmadik negyedévben, amikor 64,9 millió forintot ért el, szemben a tavalyi harmadik negyedév 36,5 millió forintos üzemi veszteségével. Az első kilenc hónapban 1,04 milliárd forint veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanebben az időszakban 1,19 milliárd forint üzemi nyeresége volt.     A csoport árbevétele 16,9 százalékkal 8,5 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedévben, az első három negyedévben pedig 26,8 százalékkal 27,8 milliárd forintra csökkent az árbevétel a tavalyi év azonos időszakához képest.

A harmadik negyedévben a rendszeres kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 653 millió forintra emelkedett, amely 38,6 százalékos növekedés, az első kilenc havi EBITDA viszont 74,4 százalékkal 702 millió forintra csökkent a tavalyi évhez képest.

Az alkatrész üzletágban az év első kilenc hónapjában az árbevétel elérte a 8,7 milliárd forintot, amely 31,7 százalékos csökkenést mutat a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Az üzletág 447 millió forint üzemi veszteséget könyvelt el.    A jármű üzletágban a kilenchavi árbevétel 50,9 százalékkal 4,3 milliárd forintra csökkent, az üzemi veszteség 431 millió forint volt. A futómű üzletágban az árbevétel az első három negyedévben 15,04 milliárd forint lett, amely 15,1 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, az üzemi veszteség 286 millió forintot tett ki.

A társaság MTI-hez eljuttatott közleménye idézi Pintér Istvánt, a Rába elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a válság kezelésére idejében meghozott és következetesen végrehajtott vállalati intézkedéseknek köszönhetően a Rába csoport az elmúlt öt év második legjobb eredményével, üzemi szinten nyereséggel zárta a harmadik negyedévet a drasztikus forgalomcsökkenés ellenére.     Hozzátette, hogy számításaik szerint az év hátralevő részében normál működés esetén jó eséllyel teljesíthető a válságban megfogalmazott célkitűzésük, “a pozitív és stabil működési cash-flow és a nyereséges működés helyreállítása a második fél évben.”    A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az EU, a FÁK országok és az USA.