Gyenge augusztust zárt a német autópiac

Ötödével csökkent a forgalomba helyezett új autók száma augusztusban Németországban a német szövetségi gépjármű nyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) jelentése szerint.

A KBA 251 ezer új személygépkocsi forgalomba helyezését regisztrálta augusztusban, 20,0 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál és 20,3 százalékkal kevesebbet a júliusinál.    A német autóipari ágazat szakmai képviseleti szervezete a VDA szerint a forgalomba helyezések augusztusi csökkenése a WLTP károsanyag-kibocsátási mérési szabvány tavaly szeptemberi bevezetését megelőzően kialakult magas bázisnak tulajdonítható.      A forgalomba helyezések az év eleje óta is jelentős mértékben csökkentek a járványvédelmi korlátozások miatt. Az év első nyolc hónapjában 1,776 millió személygépkocsit helyeztek forgalomba Németországban, 28,8 százalékkal kevesebbet a tavalyinál.

A forgalomba helyezések az idén áprilisban érték el mélypontjukat, mintegy 125 ezer új autó került forgalomba az egy évvel korábbi 300 ezer helyett. Májustól júliusig viszont már folyamatosan emelkedett a forgalomba helyezések száma az előző havihoz képest és júliusban már meg is közelítette az egy évvel korábbit. A forgalomba helyezések előző évitől elmaradó augusztusi száma így a magas bázisértéknek tulajdonítható.    Az idén augusztusban forgalomba helyezett személygépkocsik 61,9 százaléka volt céges és 38,1 százaléka magántulajdonú. A céges kocsik száma 26,3 százalékkal, a magántulajdonban lévőké 7,0 százalékkal csökkent a 2019 augusztusihoz képest.

A forgalomba helyezett személygépkocsik 47,0 százaléka, 118 ezer volt benzinmotoros, 38,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Dízelmotoros autót 69 ezret helyeztek forgalomba, 26,7 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A dízelek részaránya az idei forgalomba helyezésekben 27,7 százalék volt.     Nagymértékben nőtt a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. Elektromos autót 16 ezret helyeztek forgalomba, 221,5 százalékkal többet mint tavaly, ami az összes forgalomba helyezett személygépkocsi 6,4 százaléka.     Hibrid hajtású autót 46 ezret helyeztek forgalomba, 132,7 százalékkal többet mint tavaly, az összes 18,4 százalékát. A hibrideken belül a tölthető (plug-in) hibridek száma 17 ezer volt, ami 447,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest és a teljes forgalomba helyezések 6,8 százalékának felel meg.    Az idén augusztusban forgalomba helyezett személygépkocsik átlagos szén-dioxid-kibocsátása az egy évvel korábbihoz képest 11,1 százalékkal 140,1 gramm/kilométerre csökkent.

A személygépkocsi kategóriák között a SUV modellek képviseltették magukat a legnagyobb részarányban azzal együtt is, hogy számuk csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az összes forgalomba helyezett személygépkocsi 22,9 százaléka volt SUV, számban 17,6 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A kompakt osztály 20,5 százalékkal képviseltette magát 13,3 százalékos szám szerinti csökkenés után. A legnagyobb mértékben a furgonok forgalomba helyezése csökkent, szám szerint 63,7 százalékkal, ami 1,4 százalékos részarányt eredményezett.