Veszteséget termel a vegyipari óriás

Jelentős, 878 millió eurós veszteséget termelt a BASF német vegyipari cég a második negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 5,95 milliárd eurós nyereséggel.

A ludwigshafeni székhelyű vállalat gyorsjelentésében azzal magyarázta a veszteséget, hogy annak nagy része – 819 millió euró – egy egyszeri értékleírásból származik a többségi tulajdonában álló Wintershall Dea energetikai céggel összefüggésben.     Martin Brudermüller, a BASF vezérigazgatója közölte, hogy megváltoztathatják eddigi osztalékpolitikájukat és a mérlegben szereplő eszközök értékét a koronavírus-járvány által okozott bizonytalanságokra való tekintettel. Felülvizsgálják azt a gyakorlatot, hogy minden évben emelik a részvényeseknek fizetett osztalékot, illetve azt a hosszú távú célt, hogy évi 3-4 százalékkal növeljék az alaptevékenységből származó, kiigazításokkal számított nyereséget.     “Jelentős a kockázat, hogy a gazdaság talpra állása és az üzleti fejlődés közép- és hosszú távon lassabb lesz, mint a koronavírus-járvány előtti időkben – mondta Brudermüller.

A BASF, amely hatezer munkahelyet szüntet meg, a gazdasági bizonytalanságokra hivatkozva nem közölt bevétel- és nyereség-előrejelzést az idénre. Csak annyit jelzett, hogy a harmadik negyedévben várhatóan nem javul jelentősen az üzemi eredmény.

A járvány miatti gyengébb kereslet következményeként a BASF kamat- és adófizetés előtti (EBIT) nyeresége éves összevetésben 77 százalékkal 226 millió euróra csökkent április-júniusban, míg értékesítési árbevétele 12 százalékkal 12,7 milliárd euróra esett.

A Magyarországon is jelenlévő BASF a világ legnagyobb vegyipari cége, széles termékválasztéka a vegyszerektől és műanyagoktól, a speciális adalékokon és mezőgazdasági termékeken át a nyersolajig és földgázig terjed. Június 30-án 117 ezer 563 embert foglalkoztatott, 1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A vállalat tavaly június végén jelentette be, hogy átalakítja szervezetét a fokozottabb ügyfélközelség, a megnövekedett versenyképesség és a jövedelmezőbb növekedés érdekében. Áramvonalasítja adminisztrációját, erősíti a szolgáltatások és a régiók szerepét, valamint egyszerűsíti az eljárásokat és a folyamatokat. A BASF az átalakítás keretében 2021 végéig világszerte mintegy 6000 munkavállalót bocsát el.