Próba: hibrid Suzuki Ignis

A Suzuki ultrakompakt szabadidő-autója, ami valójában egy mokány kisautó, nálunk már csakis lágy hibrid hajtáslánccal kapható. Elsőkerék-meghajtással és méltányos felszereltséggel, az alig észrevehető ráncfelvarrás után tettük próbára.

Hogy néz ki?

Nehezen érhető tetten a frissítés, de aki nem laikus, annak egyből feltűnik az új, jeepes hűtőmaszk. Módosult az első lökhárító és a hűtőrács, de még a hátsó lökhárító is. A beltéri újdonságokat az átdolgozott műszeregység, illetve új színkombinációk megjelenése jelenti.

IMG_2799

A kicsi kocsi hossza 3700 milliméter, szélessége 1660-1690 (felszereltségtől függően) milliméter, magassága 1595 milliméter, tengelytávolsága 2435 milliméter. A minimum 4,7 méter fordulási sugárral az Ignis könnyen manőverezhető és kormányozható szűk utcákban és parkolókban is. A nagy átmérőjű kerék és nagy hasmagasság megkönnyíti a vezetést az egyenetlen és kátyús utakon. Terepszögei: hátul 38,8 fok, elöl 22 fok, átlépőszöge 18 fok. Szabad hasmagassága 180 milliméter. Összkerék-meghajtással is rendelhető. A Suzuki Ignist Japánban Szagarában, valamint az indiai Gurgaonban gyártják.

A négyszemélyes kiviteleknél a bal és jobb hátsó ülés külön előre-hátra gördülhet (19 centis a mozgástér), amivel könnyen beállítható a kívánt lábtér, vagy az ideális pozíció a csomagok elhelyezéséhez. A hátsó ülések könnyen mozgathatók az üléstámlák tetején vagy az ülések alatt levő karokkal. Alapból 267 liter, előretolt ledöntött ülésekkel pedig maximum 514 liter a csomagtartó mérete, ledöntött ülésekkel pedig akár 1100 liter is lehet (attól függően, hogy fix, vagy tologatható a hátsó üléspad). Az 50:50 arányban osztott hátsó ülések (felszereltségfüggő) a csomagtér felől is lehajthatók.

IMG_2794

Sokat fejlődött az Ignis biztonsága, mintha csak az autónak szemei lennének, két kamera figyeli az előtte haladó járműveket, gyalogosokat és a sávok vonalát. A kameráktól kapott különféle információk alapján segít a rendszer elkerülni az ütközéseket, és enyhíteni az ütközés miatt keletkező károkat figyelmeztetések és automatikus fékezés révén. Amikor a rendszer ütközés veszélyét észleli, csipogó jelzést ad, és a műszerfalon egy fényjelzés is megjelenik. Ha fokozódik az ütközés veszélye, az autó automatikusan enyhén fékezni kezd a figyelmeztetések mellett, hogy a vezetőt segítse az ütközés elkerülésében. Ha a vezető a fékre lép, miközben működik a figyelmeztető fék funkció, akkor a rásegítő funkció még erősebben fog fékezni. Amikor a rendszer azt észleli, hogy elkerülhetetlen az ütközés, akkor automatikusan erősen fékez, hogy megelőzze az ütközést vagy enyhítse a károkat. Amikor a jármű hozzávetőleg 60 kilométer/óra fölött halad, és elhagyja a sávot anélkül, hogy a vezető indexelne, a rendszer megrezgeti a kormányt, és a műszerfalon fényjelzéssel figyelmeztet a sávelhagyásra. Ha a kocsi a sávon belül egyik széltől a másikig beleng, a rendszer csipogó figyelmeztető jelzést ad, és a műszerfalon fényjelzés is jelez. Ez felhívja a vezető figyelmét az álmosság vagy más tényező miatti kóválygásra.

IMG_2796

Ha hirtelen rálépünk a fékre, miközben 55 kilométer/óránál gyorsabban haladunk, a féklámpákon kívül a kocsi vészvillogója is automatikusan gyorsan villogni kezd, hogy figyelmeztesse a mögötte haladókat a veszélyre.

Hogy megy?

A ráncfelvarrással az igazi változások a motorfedél alatt történtek: állítható szívóoldali szelepemelést, terhelés függvényében változó kapacitású olajszivattyút, továbbá dugattyúhűtő olajfúvókát kapott az 1,2 literes egység. A fogyasztáscsökkentés és a helytakarékosság ötvözetét nyújtó Hybrid 12V enyhe hibrid rendszernél a benzinmotor működését az integrált indítógenerátor (ISG) és egy immár 10 Ah-s lítiumion akkumulátor segíti. A korábbi, 90 lovas, K12C típusjelű 1242 köbcentiméteres négyhengeres szívó benzinmotor helyét az 1197 köbcentiméteres, 82 lóerős (6000-es fordulaton) K12D egység vette át. 107 Nm-es szerény nyomatékcsúcsát 2800-as fordulaton adja le. Tömege 860 kilogramm, álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 12,7 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége 165 kilométer/óra.

IMG_2793

A hajtásláncra amúgy a Suzuki 3+7 év garanciát vállal. Megállás után a motor automatikusan leáll, az elektromos berendezések pedig az akkumulátorokról működnek tovább, ami üzemanyag- megtakarítást jelent. Elinduláskor az integrált villanymotor (ISG) indítómotorként működve halkan és simán indítja újra a benzinmotort. Amikor az autó elindul vagy gyorsít, az ISG besegít a benzinmotornak, csökkentve az üzemanyag-fogyasztást. A rásegítés működése bizonyos feltételektől, például az akkumulátor állapotától függ. Lassításkor az ISG az autó mozgási energiáját elektromos árammá alakítja, amivel hatékonyan tölti az akkumulátort.

Milyen vezetni?

Kormányműve fogasléces, elöl hűtött tárcsafékek, hátul dobfékek lassítanak. A futómű elöl MacPherson rugóstag tekercsrugóval, hátul torziós futómű tekercsrugóval. Meglepően jó volt vezetni az új Ignist. A vezetőülésben kényelmesen elférünk, sőt magam mögött még akár 190 centis utasnak is volt elegendő hely, az Ignis valóban négyszemélyes. A hátsó sorban ülők azonban már rövid távon is panaszkodhatnak a szűkösségre és a futómű keménységére, ugyanakkor elöl ezt a véleményt nem tudtam megerősíteni. Tapasztalataim szerint a csúcsfelszereltségű Ignis kifejezetten jó kisautó, a beltér modern kialakítású, a felhasznált anyagok kemények és kopogósak, de legalább a formatervük igényes. A Bosch által gyártott, a Vitarában és az S-Crossban is alkalmazott érintőképernyős rendszer kiválóan kiszolgálja az igényeket, fut rajta az Apple CarPlay. Motorja elég erős a könnyű vázhoz, az autó jól tapad az úthoz, nem imbolyog nagyobb tempónál sem, a kormány egy kissé érzéketlen, a váltó pontos, de a hatodik fokozat hiányzik. 110 kilométer/óránál háromezret forog a főtengely, a menet- és szélzaj nem jelentős, a rugózás kényelmes. A magas üléspozíciónak köszönhetően jó a kilátás, bár a vaskos C oszlopok sokat kitakarnak.

IMG_2791

Az Ignis karosszériájának tervezésekor a Suzuki TECT módszerét használták, amely ütközés esetén hatékonyan elnyeli és szétszórja az energiát. Az Ignis alapkiépítésben 6 légzsákot tartalmaz. A felszereltség része az elülső, az oldalsó és a függönylégzsák is. A sávelhagyásra figyelmeztető időben jelez, a parkolásban tolatókamera volt a segítségünkre. Biztonsága GLX felszereltséggel ötcsillagos. Az alapfelszereltségű modell 3 csillagot ért el. Az Ignis esetében az alapfelszereltségű és az extrákkal ellátott modellek közötti különbség elsősorban a kettős kamerás technológiának köszönhető.

IMG_2804

Mennyibe kerül?

Alapáron, importőri kedvezménnyel 3 945 000 Ft a kisautó ára, a tesztelt változat GLX felszereltséggel 4 735 000 forintba kerül.

Kép és szöveg: Biró Csongor