Három zöldautót jelölt a Fiat és a Jeep importőre

Év Magyar Autója

Csakis zöld rendszámos autókat jelölt idén a Fiat és a Jeep hazai importőre. A Ducato elektromos változata a Magyar Év Autója 2021 díjért indul a kishaszonjármű-kategóriában. Az Év Zöldautója 2021 díjra a Fiat 500e villanyautót, a hibridek között pedig a Jeep Compass 4xe modellt nevezték.

Fiat 500e

A teljesen megújult Fiat 500e villanymotorja 118 lóerős, akkumulátora 42 kWh-s, amivel 320 kilométeres WLTP hatótávot ígér. 85 kW-os villámtöltés is elérhető hozzá, amivel 35 perc alatt feltölthető 80 százalékosra az akksi. 50 kilométer/órára 3,1 másodperc alatt gyorsul fel, 100 kilométer/órára 9 másodperc, a végsebesség pedig 150 kilométer/óra. Speciális, l’Ungheria verzió is készült a magyar piac számára, amely a jól felszerelt High verzióra épül.

Fiat e-Ducato

educato

A 90 kW-os villanymotorral hajtott elektromos Ducato ugyanazokban a méretekben és karosszéria-kialakításokban lesz elérhető, mint dízel megfelelője, azaz furgonként, vezetőfülkés alvázas teherautóként vagy 5-9 kisbuszként. A főleg városi csomagszállításra alkalmas e-Ducato raktere 10-17 köbméter lehet, a legnagyobb hasznos teher, amivel elbír 1950 kilogramm. Kétféle akkumulátor csomaggal választható, a 47 kWh-s kapacitású 220 kilométeres, a nagyobb, 79 kWh-os pedig 360 kilométeres hatótávot ad (NEDC norma szerint). Váltakozó áramű töltőn 7, 11, illetve 22 kW-tal lehet tölteni (utóbbi kettő opciós), egyenáramon maximum 50 kilowattal.

Jeep Compass 4xe

Jeep Compass S_4xe (45) (1)

A szabadidő-autó meghajtásáról 1,3 literes benzines turbómotor, valamint a hátsó kerekek között elhelyezett villanymotor gondoskodik. Az önmagában is hatékony turbóaggregát teljesítménye kiviteltől függően 130 vagy 180 lóerő. Az elektromos motor ezt egészíti ki 60 lóerővel. A hibrid hajtás teljesítményéhez a belsőégésű motor 270, az elektromos erőforrás 250 newtonméter nyomatékkal járul hozzá. A két motor együttes használata így kiemelkedő menetteljesítményeket és vezetési élményt eredményez. Az erősebb modell álló helyzetből kevesebb, mint 7,5 másodperc alatt gyorsul óránként száz kilométeres sebességre. Tisztán elektromos hajtással óránként akár 130 kilométeres sebességgel is haladhatunk, a hibrid üzemben elérhető végsebesség pedig 200 kilométer/óra. A Compass 4xe zéró helyi károsanyag-kibocsátást garantáló akkumulátoraira támaszkodva mintegy 50 kilométer megtételére képes. A 11,4 kWh kapacitású akkumulátorok menet közben vagy külső forrásból egyaránt tölthetők.

Év Magyar Autója díjak

Nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2021 „legmagyarabb”, illetve a magyar piacon a „legjobb” és „legzöldebb” autója. Összetett szempontrendszer alapján választják ki az adott évben nevezettek (magyarországi gyárakban összeszerelt autók) közül a „legmagyarabb” autót. Ugyancsak meghirdették a Magyar Év Autója 2021 díjat, amelynek birtokosa lesz a zsűri döntése alapján kategóriájában (kisautók, családi autók, üzleti autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a magyar piacon a „legjobb” autó. Továbbá kihirdették az Év Zöldautója 2021 díjat, a zsűri választja ki az adott évben nevezettek közül a „legzöldebb” autót két kategóriában (villanyautók és plug-in hibridek). Kiosztják az Év Beszállítója 2021 díjat, amely a magyarországi gyártóhellyel rendelkező autóipari vállalatok közül a “legmegbízhatóbb” beszállítót jelöli. Az összes nevezett autó közül a közönség szavazata dönti el, hogy melyik modell kapja a Közönségdíj 2021 díjat.

További részletek: www.evmagyarautoja.hu