Részlegesen újraindult a pozsonyi autógyár

Pozsony, pozsonyi
Néhány hetes gyártási szünet után újraindította a termelést pozsonyi gyárában a Volkswagen szlovákiai leányvállalata.

A pozsonyi VW az új típusú koronavírus terjedésével összefüggésben – részben a csökkenő kereslet illetve az alkatrészellátás problémái miatt –  március 17-től szüneteltette a gyártást. Április 20-án szigorított egészségbiztonsági intézkedések mellett, az egyik szabadidős-terepjáró (SUV) gyártósoron indult újra a termelés, egy műszakban. A vállalat egyelőre nem pontosította, hogy a gyártás mikor állhat vissza a járvány előtti teljesítményre.

A Kia szlovákiai leányvállalata, a Kia Motors Slovakia ugyanakkor április 20-23. között tartó gyártási szünetet rendelt el vágtapolcai gyárában. A dél-koreai autógyártó egyetlen európai üzemében – ugyancsak az új típusú koronavírus terjedésével összefüggésben – március 23-tól április 6-ig szünetelt a gyártás, majd azt két műszakban újraindították. Az időleges leállást üzemeltetési okokkal illetve a piacon előállt “hirtelen és váratlan helyzettel” indokolta az autógyár.

A francia PSA szlovákiai leányvállalata nagyszombati autógyárában március 19. óta szünetel a gyártás. Az időleges leállást az autógyár az alkalmazottak védelmével, az alkatrészellátás terén kialakult komplikációkkal és a kereslet csökkenésével indokolta. A vállalat korábban azt közölte, hogy a gyártási szünetet április 26-ig biztosan fenntartják.