Visszaesést várnak Németországban

német feldolgozóipar
A német ipari termelés csökkenését jelzi az elkövetkező három hónapra a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézet felmérése, bár a korábban jelzettnél kisebb mértékűt.

Az ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) gazdaságkutató intézet a német ipari termelés csökkenésével szembeni pesszimista várakozások némi javulását jelezte.     A gazdasági szereplők az ipari termelés alakulásáról hat hónapra előre alkotott véleményét tükröző mutató decemberben mínusz 5,7 pontra emelkedett az előző havi mínusz 6,6 pontról. A gazdasági szereplők várakozásai tehát továbbra is a termelés csökkenésére utalnak, csak a korábbinál kisebb mértékben.

A különböző termelőipari ágazatok kilátásai eltérőek: a leginkább bizakodó hangulat a vegyiparban uralkodik, ahol a termelési teljesítménnyel szembeni várakozások mutatója mínusz 12,2 pontról plusz 8,1 pontra billent át. A gumi és műanyagiparban a várakozások mutatója mínusz 1,1 pontról plusz 6,4 pontra emelkedett. A fémiparban a kilátások megítélésének mutatója mínusz 21,9 pontról mínusz 20,8 pontra javult.

Romlott a kilátások megítélése az autóiparban, a mutató mínusz 20 pontról mínusz 24 pontra csökkent. A gépipari index mínusz 8,1 pontról mínusz 12,7 pontra csúszott le, az elektromos berendezések gyártásában mínusz 11,3-ról mínusz 14,3 pontra csökkent a mutató, a fémfeldolgozó ágazatban pedig mínusz 26,8 pontról mínusz 35,3 pontra zuhant.