Közlekedési tanácsok sulikezdéshez

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” szlogennel hirdette meg év elején az idei közlekedésbiztonsági szemléletformáló programját az Autós Nagykoalíció. Minden évszaknak és időszaknak megvannak a közlekedési sajátosságai. Ahogy elérkezik az iskolakezdés ideje, a város forgalma felélénkül, a reggeli és délutáni csúcsforgalomban újra megjelennek a gyermekek, fiatalok. Röviden összefoglaljuk, mire kell ilyenkor odafigyelnünk iskolásként, szülőként, illetve autósként.

Iskolásként

A hónapokig tomboló felhőtlen szabadság után újra beköszöntenek a dolgos hétköznapok. Előkerül az iskolatáska, megint jön a feszes napirend. Közlekedésbiztonsági szempontól ilyenkor a legizgalmasabb kérdés az iskolába való eljutás, és az onnan hazautazás. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de jó, ha egy pillanatra megállunk, és átismételjük a gyermekkel közlekedés alapvető szabályait, és a megszokott útvonallal kapcsolatos tudnivalókat. Tervezzük meg együtt a lehető legrövidebb, leggyorsabb és legbiztonságosabb útvonalat. Gondoljuk és beszéljük vele át, melyek a veszélyes csomópontok, ahol át kell szelnünk az utat? Melyek a forgalmas megállók, ahol esetleg tömegen kell átverekednie magát (és fokozottan kell vigyáznia az értékeire)? Ha bringával vagy rollerrel indul útnak, feltétlenül adjunk a fejére sisakot, és ellenőrizzük a kétkerekűt indulás előtt. A járművet biztonságban kell lennie a suliban is, ezért vegyünk rá lakatot, és kössük gyermekünk lelkére, hogy használja is. Rövidülnek a nappalok, így bármilyen közlekedési módot is választunk számára, ügyeljünk a láthatóságra. A táskájára tegyünk fényvisszaverő csíkot vagy prizmát, és ennek megfelelően válasszuk ki a ruházatát. Indítsuk útnak időben, hagyjunk neki elég időt az utazásra. Számoljunk tartalék idővel is, mert bármikor dugóba kerülhet, vagy lekésheti a buszt. És ki akarna már az első napokban késés miatt intőt összeszedni? Kössük az orrára, hogy utazás közben okosan használja a mobiltelefont. Ha zenét hallgat, csak halkan. Ha mentő jön, vagy csak egy autó dudál, életbevágóan fontos, hogy időben felfigyeljen rá. Csetelés, hírek olvasása pedig csak a tömegközlekedési eszközökön, semmiképpen sem séta vagy tekerés közben. És persze ilyenkor is figyeljen, mikor jön az a megálló, ahol le kell szállnunk.

Szülőként

A nyár szabadságérzete és rendszertelensége után mindannyiunknak nehezére esik a visszaszokás. A felkészülés jegyében járjuk be együtt az iskolába vezető utat, számoljuk ki (tartalékkal is kalkulálva) mennyi időbe telik majd az utazás, és beszéljük át a lehetséges veszélyhelyzeteket. Gazdagítsuk a nebuló öltözékét fényvisszaverő kiegészítőkkel. Legyen a gyermekünk elérhető, és használja okosan a telefont. Állítsuk be a készülék követési funkcióját (erre vannak különböző alkalmazások is), és tanítsuk meg, szükség esetén hogyan kell vészhívást kezdeményezni (bizonyos modelleknél a bekapcsoló gomb háromszori megnyomásával). Legyünk tisztában a napirendjével, tudjuk, hogy mikor nagyjából hol tartózkodik. Beszéljünk meg egyezményes szabályokat, például viberen küldjön üzenetet, mikor hazaért.

Autósként

Számítsunk rá, hogy a szünidőről visszatérő iskolások még nem rázódtak vissza, még tombol bennük a szabadságérzet, ezért figyelmük még elkalandozhat. De nekünk is jobban oda kell figyelnünk, újra össze kell szoknunk. Mindenekelőtt legyünk türelmesek és előzékenyek. Számítsunk megnövekedett utazási idővel. Fokozott óvatossággal közelítsük meg az iskolákat, gyalogátkelőket, kereszteződések, és a megállók környékét. Ha mi visszük a gyermeket iskolába, induljunk időben. Szabályosan álljunk meg az oktatási intézmény környékén, tilosban ne várakozzunk, és ne tartsuk fel a többi autóst. Gondoljunk csak bele, milyen bosszúságot jelent, ha minket tartanak fel hasonló helyzetben. Ne mobilozzunk, és ne bömböltessük a zenét, hogy tudjunk reagálni a környezeti zajokra, egy kigurult labda miatti kiáltásra.