Fenntartható forrásból származó alumíniumot használ az Audi

Az Audi e-tron beszállítói lánca egyre inkább fenntarthatóvá válik: az alumínium előállításával foglalkozó Hydro most fenntartható forrásból származó alumíniumot szállít a vállalatnak, amelyet az első tisztán elektromos Audi modell akkumulátorházának elemeihez használnak fel.

Az anyagot a teljes gyártási láncon keresztül környezetbarát módon és társadalmilag elfogadott munkakörülmények között állítják elő és dolgozzák fel. Ezt erősítette meg az Aluminium Stewardship Initiative (ASI) által kiállított „felügyeleti lánc” tanúsítvány is. Az ASI már 2018. októberében elismerte az Audi törekvéseit, akkor ezeknek az alumínium elemeknek a fenntartható módon történő összeszerelését jutalmazta tanúsítványával. Ez azt jelenti, hogy az Audi e-tron akkumulátorházánál felhasznált alumínium lemezek most már igazoltan felelős módon készülnek a teljes gyártási láncon keresztül, kezdve a bauxit, mint nyersanyag kibányászásával egészen az előállított végtermékig.

 Mindkét partner úgy tekint a fenntarthatóságra, mint vállalati stratégiájuk kiemelt céljára és közös törekvésük az alumínium használatából származó CO2 kibocsátás csökkentése.  Az Audi célja, hogy 2025-re – a 2015-ös értékekhez viszonyítva – 30 százalékkal csökkentse a termékei teljes életciklusa során képződő szén-dioxid mennyiségét. Óriási lehetőség rejlik a fenntartható forrásból származó és felelősen előállított nyersanyagok használatában.

Az ASI olyat környezeti, társadalmi és gazdaságetikai kritériumokat fogalmaz meg, amelyek végigkísérik a folyamat minden szakaszát, kezdve a bauxit, mint nyersanyag kibányászásával a feldolgozás, a gyártás folyamatán keresztül egészen az alumínium újrahasznosításáig. Értékelésükben szerepel például, hogy az adott vállalat a források megóvásával kezelje az anyagot, átfogó életciklus analízist készítsen és termékeinek megalkotásakor már a tervezés során vegye figyelembe azok későbbi javítási és újrahasznosítási lehetőségeit.