Vakációs közlekedésbiztonsági tanácsok gyerekeknek és szülőknek

A nyári szünet alatti biztonságos közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet az Autós Nagykoalíció. Néhány jó tanács megfogadásával, az alapvető tudnivalók és szabályok alkalmazásával vidám és gondtalan lehet a vakáció.

A nyári szünet beköszöntével egy időre természetszerűleg teljesen megváltozik a város közlekedése. Az iskolákra lakat kerül, a gyermekek kirajzanak a szabadba, játszóterekre, parkokba. Sokan közülük egyedül, vagy barátaikkal indulnak útnak bringával, rollerrel, gyalog vagy tömegközlekedéssel, jellemzően felnőtt felügyelete nélkül. A hőségben könnyebben lankad a figyelmük, ahogyan az autósoké is. Ezért érdemes néhány tanácsot megfontolni, és alkalmazni a szünidei közlekedés során.

Tudd, hogy merre jár gyermeked! Beszéljétek meg a következő napját, hova megy, kivel megy, milyen útvonalon és közlekedési eszközzel jut el oda biztonságosan, még akkor is, ha egyedül kell mennie.

Legyen a gyermek elérhető! Az az iskolás korú gyermek, aki már elég nagy ahhoz, hogy önállóan közlekedjen, jó ha tart magánál mobiltelefont, hogy elérhető legyen a szülei számára, vagy tudjon szólni nekik, ha szükséges. Fontos, hogy megtanítsuk neki, hogy séta vagy bringázás közben ne mobilozzon, a zenét – ha hallgat – csak olyan hangerővel hallgassa, hogy hallja a közlekedés zaját, a közeledő autókat, a rendőr vagy mentő szirénáját.

Öltözzünk kényelmesen és biztonságosan! A gyermek öltözéke ne csak kényelmes legyen, hanem biztonságos is. Védjen a napfénytől és az esőtől, de legyen a gyermek jól látható (élénk színű ruha, fényvisszaverő csíkok vagy kiegészítők, ha este is közlekedik). Bringázáshoz ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott a sisak, hasznos kiegészítő a kesztyű, láthatósági mellény, térd és könyökvédő, hosszabb utakon a kulacs, javító szett és a pumpa is.

Felkészülni, vigyázz, rajt! A vakáció előtt érdemes átnézeti szakszervizben a bringát, beállítani a fékeket és váltót, megolajozni a láncot, és beállítani a kormányt és az ülést. Vegyük át a közlekedés alapvető szabályait (piros-tilos, jelzőtáblák jelentése, közlekedés az úton és a járdán, úton való átkelés, fel- és leszállás, stb.). Ezeket gyakoroljuk be együtt a családdal, amit megtehetünk az kedvenc útvonalainkon végighaladva, vagy akár a városi KRESZ parkban, illetve kisebb-nagyobb rendezvények baleset-megelőzési programjain).