Mesterséges intelligencia technikusokat képeznek

innovációs kutatás-fejlesztésre, innovációra, mesterséges intelligencia
Lépést tartva a gyors technológiai fejlődéssel új szakmákat és foglalkozásokat vettek hivatalos nyilvántartásba Kínában.

A kínai emberi erőforrás és szociális minisztérium a nemzeti piacfelügyelettel és a nemzeti statisztikai hivatallal karöltve tizenhárom új foglalkozást vett hivatalos nyilvántartásba.     Külön szakma művelőiként tartják majd nyilván ezentúl egyebek között a mesterséges intelligencia technikusokat, a dolgok internete technikusokat, a big-data technikusokat, a drónpilótákat, a mezőgazdasági menedzsereket, valamint az iparirobot-rendszerek üzemeltetőit.     Azzal párhuzamosan, ahogy a kínai gazdaság a mennyiségiből minőségi növekedésbe vált át, egyre nő a munkaerőpiaci igény a technológiai fejlődés által teremtett új szakmák művelői iránt – írja a minisztérium közleménye.

A kifejezetten a mesterséges intelligencia, a dolgok internete, a big-data és a számítástechnikai felhő alkalmazások fejlesztésével foglalkozó magas képzettségű szakemberek külön is keresettekké váltak a munkaerőpiacon. Az emberi munkát felváltó robotok terjedésével keresetté váltak az ipari robotrendszereket üzemeltető szakemberek. A biztonsági, felügyeleti, fényképészeti és mezőgazdasági feladatokra használt drónok terjedésével pedig a drónpilóták iránt nőtt meg az igény.     Kínában 1999-ben jelent meg az első, 1838 foglalkozást felsoroló hivatalos szakmai nyilvántartás. A lista 2004 és 2009 között további 120 szakmával bővült, az első nagy felülvizsgálat 2010-ben volt.