Függönylégzsákok kamionban

A Scania oldalsó függönylégzsákjai a felborulással járó balesetek egyik legsúlyosabb következményeit hivatottak enyhíteni, amikor a járművezetők vagy az utasok megsérülnek a fülkének ütődéstől, illetve akár halálos balesetet is szenvednek, mert saját járművük összenyomja őket. Ez az egyedülálló megoldás megvédi a fülkében utazókat, ha a tehergépkocsi felborul.

A Scania új generációs teherautói felszerelhetők az ajtók feletti tetőkárpitba épített oldalsó függönylégzsákokkal, hogy jelentősen nagyobb védelmet nyújtsanak a járműben utazóknak felborulás esetén, amely a tehergépkocsi-balesetek egyik legsúlyosabb fajtája.

A tehergépkocsik felborulásának gyakori oka, hogy a járművezető kénytelen kikerülő manővert végrehajtani, hogy elkerülje az ütközést egy közeledő járművel vagy akadállyal. Ha ennek eredményeként a teherautó lehajt az úttestről, akkor ott általában nem megfelelő a talaj teherbírása, ezért a jármű az oldalára dőlhet vagy nagyobb sebességnél fel is borulhat. Korszerű rendszerek érzékelők segítségével meghatározzák, hogy az oldalsó függönylégzsákoknak vagy bármelyik másik légzsáknak ki kell-e nyílnia, és ha igen, mikor, majd szükség esetén a légzsákok azonnal felfújódnak.