Év Magyar Autója 2020

Az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu szerkesztősége idén márciusban meghirdeti az Év Magyar Autója díjat. Nagy példányszámú online- és print lapok elismert autós újságíróiból álló független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2020 “legmagyarabb”, illetve a magyar piacon a “legjobb” autója.

Az Év Magyar Autója 2020 díjat a Magyarországon összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora a hazai fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri egy másik kategóriában is döntést hoz. Az importőrök által benevezett autók közül azt választják meg Magyarország Autójának, amely a leginkább megfelel a magyar vásárlók igényeinek, azaz arról szavaznak, hogy melyik autó számít 2020-ban a legjobb vételnek.

A díjakkal kapcsolatos további részleteket az ANK által szervezett „Magyarok a világ járműgyártásában” tematikus kiállításon, a márciusi AMTS 2019 AutoMobil & Tuning Show-n jelentenek be a szervezők. Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke annyit még elárult, hogy további két díjat is kiosztanak. Az Év Zöldautójáról a magyar emberek mondanak verdiktet: a kitüntetést az a legalább 100 kilométeres elektromos hatótávval bíró autó kapja meg, amelyből a legtöbbet adnak el Magyarországon 2019-ben. Kiosztják az Év Beszállítója 2020 díjat is. Ezt azok a Magyarországon termelő vállalatok kapják, amelyeket a magyar alkatrészeket beszerelő autógyárak az idén a legmegbízhatóbb magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.