Növekedés a magyar lízingpiacon

alapjövedelem
Több mint 500 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az év első kilenc hónapjában, ami 17 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és megközelíti a két évvel ezelőtti teljes éves volument – közölte a szövetség.

A tájékoztatás szerint egyre jobban látszik, hogy a járműfinanszírozás mellett a cégek sok eszköznél veszik igénybe a lízingfinanszírozást.    Az építőipari gépek esetében a finanszírozott összeg elérte a 18 milliárd forintot, ami kiugró, 48 százalékos növekedés, ez a szegmens érte el a legjelentősebb emelkedést a lízingpiacon belül.    Szintén segíti a lízingpiaci növekedést a járműpiac bővülése. Az év első kilenc hónapjában csaknem 105 ezer új személyautó kelt el, ami 26 százalékos emelkedés, ugyanakkor a lízingpiacon 46 százalékkal, több mint 135 milliárd forintra nőtt az új személyautókhoz és kishaszon-járművekhez nyújtott finanszírozott összeg.    Magánszemélyek több mint 43 milliárd forintért vettek igénybe lízingfinanszírozást, ez csaknem 53 százalékos növekedést jelent. A magánszemélyek újautó-vásárlásainál a lízing részesedése újból megközelíti a 40 százalékos szintet – jelezte a lízingszövetség.

A használt személy-, illetve kisteherautók megvásárlásához nyújtott finanszírozással együtt az új üzletek volumene az első kilenc hónapban meghaladta a 180 milliárd forintot, ami kiemelkedő, 38 százalékos növekedésnek felel meg. Ezt kiegészíti még mintegy 58 milliárdos flottafinanszírozás is, ami szintén növekedett a korábbi évhez képest.    A teherautó-vásárlásoknál a finanszírozott összeg szeptember végén csaknem 138 milliárd forint volt, ami 12 százalékos bővülés.    A mezőgazdasági gépeknél 12 százalékkal, csaknem 59 milliárd forintra emelkedett a kihelyezett összeg.

A gépek esetében a finanszírozott összeg 10 százalékkal 43 milliárdra csökkent, de a közlemény szerint ez többéves távlatban magas szintet jelent. A visszaesésben szerepet játszik az egy évvel korábbi rekordösszeg, valamint az, hogy sok gépberuházást érintő közbeszerzés van folyamatban, ezeknél a tender lezárása után kapnak szerepet a lízingcégek, így ezen a téren az év utolsó hónapjai jelentősen befolyásolják az éves számokat.