Megkezdődött a 25. Automechanika

Szeptember 11-én kezdetét vette a világ legnagyobb Automechanika kiállítása, amely ráadásul idén ünnepli 25. születésnapját. A felszerelések, alkatrészek, tartozékok, irányítás és szolgáltatások vezető nemzetközi szakvására idén Frankfurtban minden eddiginél nagyobb és számos újdonsággal bővült.

A kiállítást rendező Messe Frankfurt tavaly a világban 134 szakvásárt és kiállítást rendezett, ezeken 95 ezer kiállító és 4,3 millió látogató vett részt. Az Automechanika több nemzetközi helyszínen idén mintegy 20 ezer kiállítója 600 ezernél is több látogatót szólít meg, legújabb helyszínei: Rijád és Atlanta. A sort jövőben a kazahsztáni Asztana folytatja. A cég világszerte harminc leányvállalattal rendelkezik, és ötven céggel – köztük a magyar BD-Expo Kft.-vel – működnek, a vállalat árbevételük tavaly meghaladta a 660 millió eurót. Frankfurtban idén a kiállítók száma először haladta meg az ötezret (az előző, 2016-os kiállításon 4843 kiállító vett részt), 170 országból jelentkeztek be a látogatók és szintén rekord számú, 100 innovációs díjat osztanak ki. A kiállítók 76 országot képviselnek, a kiállítási terület idén 315 ezer négyzetméterre bővült.

automechanika

Újdonságok Frankfurtban
Az idei frankfurti Automechanikán először mutatkoznak be olyan témák, mint a veterán autók és a veterán kor küszöbén állók kiszolgálása, valamint áttette székhelyét Essenből a jól ismert Reifen vezető abroncs-szakvásár is. Mindkét új vásári téma a vadonatúj, még épülő, de a szakvásárra használatba vett 12-es vásárcsarnokban kapott helyet.

A kiállítók között találjuk a felszerelések, alkatrészek, tartozékok, az igazgatás és a szolgáltatások területének neves beszállítóit és gyártóit, mint például az Al Dobowit, a Bilsteint, a Christet, a Hellát, a Snapt, a Thulét, az Istobalt, a Mahát valamint a hazánkban is igen tevékeny Boscht, Continentalt, Schaefflert, ZF-et, BorgWarnert, Valeót, Federal Mogult, Johnson Controlst és sok más kiállítót.

automechanika

A seregszemle fénypontja a Frankfurter Festhalle rendezvénycsarnokban a jövő közlekedési lehetőségeivel, az alternatív hajtásokkal, valamint a holnap műhelyeiről szóló szekció. A képzés és továbbképzés 2018-ban is előtérben szerepel. A tehetséges utánpótlást jelentő fiatalok helyben, még a vásáron tájékozódhatnak a szakmai lehetőségekről, beszélhetnek a potenciális munkáltatókkal és kapcsolatot építhetnek az ágazat döntésekért felelős vezetőivel.

Fókuszban a haszonjárművek
Az Automechanika rendezői 2012 óta jól látható jelöléssel látják el a haszonjárművekhez kapcsolódó termékeket és megoldásokat. Idén is több mint 1000 kiállító jelenik meg „Truck Competence“ haszonjármű-kínálattal az Automechanikán. A szakvásár idén először kínál továbbképzési lehetőségeket haszonjármű-javító műhelyek üzemeltetőinek és munkatársainak, valamint flottakezelőknek.

Az elektromos hajtás ugyan még csak lassan terjed a haszonjárművek piacán, de aki nem készül fel erre a változásra, az legalábbis középtávon megszenvedi ezt. A kiállításon megrendezett szimpózium egyik kiemelt témája, hogy ez a műszaki változás milyen követelményeket támaszt a haszonjármű-műhelyekkel szemben – a szakképzett munkatársaktól a megfelelő műhelyi töltő infrastruktúrán át a megfelelő szerszámokig.