Új motorokkal és új váltókkal vezettük az Opel SUV-jait

Idén lett teljes az Opel SUV modell-offenzívája, a megújult Mokka X mellett kapható a Crossland X és a Grandland X szabadidő-autó. Ezúttal új motorokkal és új váltókkal teszteltük az az X család tagjait.

Az Opel nemzetközi sajtóbemutatón mutatta be a megújult szabadidőautó-családot, amelynek keretében betekintést kaphattunk, hol tart a német márka az új, szigorúbb európai károsanyag-kibocsátás teljesítésében.

Tucatjával vártak ránk a tesztautók
Tucatjával vártak ránk a tesztautók

Franciáknak is fejleszt az Opel

Megnyugtató hír az Opelnek és a magyarországi dolgozóknak is, hogy a rüsselsheimi fejlesztőközpont veszi át világviszonylatban a műszaki felelősséget a PSA-csoport valamennyi márkájának (Peugeot, Citroën, DS Automobiles, Opel és Vauxhall) következő generációs benzinmotorjaiért. A négyhengeres motorokat villanymotorokkal közös működésre optimalizálták, és hibridrendszerek hajtóművében alkalmazzák majd. A piaci bevezetés 2022-ben indul. Az új motornemzedéket a PSA-csoport mindegyik márkája alkalmazza Kínában, Európában és Észak-Amerikában, ezért megfelel az illető piacok jövőbeli kipufogógáz-szabványainak. Technikájuk abszolút modern, közvetlen befecskendezéssel, turbófeltöltéssel és változó szelepvezérléssel. Hatásfokuk magas, fogyasztásuk és szén-dioxid-kibocsátásuk csekély – állítja a márka sajtóközleménye. Bár ezeket a jövőbeli motorokat nem volt módunk kipróbálni, mégis új élményekkel gazdagodtunk, hisz vezettük a Grandland X modellt az új 1,5 literes dízellel (nyolcas automatával és kézi váltóval egyaránt), ugyanezt a modellt az 1,2 literes háromhengeres benzines, a kétliteres 177 lovas dízel, illetve a nyolcfokozatú Aisin váltó kombinációjában, a Crossland X modellt 1,5 literes dízellel és kézi váltóval, valamint a Mokka X-et a Szentgotthárdon is gyártott 1,4 literes, 120 lovas turbós benzinessel. A motorkínálat hamarosan a szintén nálunk is gyártósorra kerülő 1,2 literes négyhengeressel és a hálózatból tölthető hibriddel bővül, utóbbi elektronikus összkerékhajtással csak a Grandland X kínálatában lesz elérhető. Az egykettes benzinmotor kiválóan dolgozik együtt a nyolcfokozatú automatával, 10,4 másodperc alatt gyorsul fel százra, végsebessége pedig 196 kilométer/óra. A kipróbált motorok közül a legjobban a Mokka X-ben alaphelyzetben választható 1,4 literes, 120 lovas négyhengeres turbós tetszett, amely az új hatfokozatú kézi váltóval 185 kilométer/órás sebességre is gyorsíthatja a szabadidő-autót (nulláról 10,9 másodperc alatt ugrik 100 km/h sebességre).  Mind a dízel, mind pedig a benzines motorok részecskeszűrősek.

Ez volt a két fő újdonság, teljesítik az Euro 6d-temp normát
Ez volt a két fő újdonság, teljesítik az Euro 6d-temp normát

A jövő négyhengeresei képezik 2022-től a PSA-csoport második benzinmotor-családját. Emellett továbbra is megmaradnak az ismert, háromhengeres PureTech turbók, amelyeket épp most tüntettek ki negyedszer az Év motorja címmel. Rüsselsheimi mérnökcsoportok vezetik továbbá a teljes PSA-csoport könnyű haszonjárműveinek fejlesztését – a padlóvázaktól és a moduloktól a szériagyártásig. Ezenkívül 15 globális tudásközpontot telepített a vállalat Rüsselsheimbe, a tüzelőanyagcellától az ülésekig.

Opel Grandland

Már 79 motor tiszta

Másfél évvel az Euro 6d-temp kipufogógáz-norma életbe lépése előtt máris 79 Opel-motor teljesíti a jövőbeli szigorú határértékeket. Ezzel vezető szerepet játszik a márka annak a szabványnak a teljes körű átvételében, amely 2019 szeptemberétől kötelező az újonnan forgalomba állított járművekre, és figyelembe veszi a valóságos közlekedés menethelyzeteit is (RDE – real driving emissions). Már most rendelkezésre állnak az Euro 6d-tempnek megfelelő benzines és gázüzemű motorok az Opel teljes modellpalettájában – az Adamtól, a nálunk nem forgalmazott Karltól és a Corsától az Astrán, a Cascadán és az Insignián keresztül a Mokka X-ig, a Crossland X-ig, a Grandland X-ig és a Zafiráig. Ezek mellett sorakoznak fel az SCR-szabályozású (selective catalytic reduction – szelektív katalitikus redukció) dízelek, amelyek szintén már most teljesítik a határértékeket.

Kamuflázs
Kamuflázs

Az Euro 6d-tempnek megfelelő kipufogógáz-kezelést nemcsak számos újonnan kifejlesztett motorral valósítja meg az Opel, hanem meglevő, hatékony erőforrásokat is átállít a legmodernebb technológiára. A benzines oldalon például a Zafira kapott új 1.6-os közvetlen befecskendezéses motort, ezáltal a típus valamennyi erőteljes hajtóműve részecskeszűrős – a benzineseket is beleértve.

Új 1,5 literes dízel

Új dízelmotor gazdagítja az Opel hajtómű-portfólióját. A legszigorúbb követelményeket az oxidációs katalizátor/NOx-elnyelő és az SCR-szabályozás innovatív kombinációjával teljesíti. Az SCR-rendszer AdBlue (karbamid vizes oldata) befecskendezésével ártalmatlan nitrogénné és vízgőzzé bontja le a kipufogógáz nitrogénoxid (NOx) tartalmát. Ezáltal az Opel dízelje kielégíti a jövőbeli Euro 6d-temp normát, az autók mentesülnek egyes városok esetleges későbbi kitiltásai alól.

Franciaországban gyártják az új 1,5 literes dízelmotort
Franciaországban gyártják az új 1,5 literes dízelmotort

A hengerfej és a vele egybeöntött szívócső anyaga éppúgy könnyű alumínium, mint a forgattyúsházé. A hengerenként négy szelepet két felülfekvő vezértengely működteti. Közös nyomócsöves befecskendezés juttatja a gázolajat akár 2000 bar nyomással, nyolcfuratos porlasztókon keresztül az égésterekbe. A változó geometriájú turbófeltöltő (VTG) lapátkoszorújának állítása elektromos.

Az optimalizált kipufogógáz-kezelő rendszert – passzív oxidációs katalizátor/NOx-elnyelő, AdBlue-befecskendezés, SCR katalizátor és dízel-részecskeszűrő – a káros anyagok mennyiségének leszorítása érdekében kompakt egységbe foglalva helyezték el a motorhoz közel. Az NOx-elnyelő hidegindítási katalizátorként hat, amely a motor bemelegedéséig tartja alacsony szinten a nitrogén-oxid-kibocsátást, hogy aztán, magasabb hőmérsékleten belépjen az SCR. Ennek az innovatív technikának köszönhetően az új 1,5 literes dízel már ma teljesíti az Euro 6d-TEMP szabvány szigorú határértékeit.

1,4 literes turbós motor lesz a Mokka X belépője
1,4 literes turbós motor lesz a Mokka X belépője

A Grandland X-ben is elérhető 96 kW/130 lóerő teljesítményű 1,5 literes turbódízel maximális nyomatéka 300 newtonméter 1750 fordulat/percnél. Legnagyobb sebessége 192 kilométer/óra, nulláról 100 kilométer/órás sebességre a nyolcfokozatú automatával 12,3 másodperc, az új hatfokozatú kézi váltóval 10,9 másodperc alatt gyorsul. A gyári 4,2 literes átlagnál valamivel többet mértünk, de az 5,3 literes fogyasztás egyáltalán nem túlzó egy ekkora autónál.  Ugyanez a motor a Crossland X-ben 102 lóerőt teljesít, legnagyobb nyomatéka 250 Nm 1750 fordulat/percnél. Álló helyzetből 11,7 másodperc alatt gyorsítja a kompakt SUV-t, legnagyobb sebessége 178 kilométer/óra és a gyár által megadott átlagfogyasztása 4 liter (rövid tesztünkben ennél jóval többet, 5,8 litert mértünk 100 kilométerenként).

B. Cs.