Járműakusztikai kutatócsoport alakult Győrben

A Magyar Tudományos Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Zrt. együttműködésével járműakusztikai kutatócsoport alakult a győri egyetemen, mely a „Célzott lendület program” keretében kezdi meg ötéves munkáját.

„Az Audi Hungaria üdvözli az együttműködést és proaktív szerepet vállal a kutatási projektben. Tíz évvel ezelőtt kezdtük meg a győri egyetemmel közös kutatás-fejlesztési projektek megvalósítását. Nagyon örülünk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a Lendület program kibővítésével még szélesebbre tárta a kaput a gazdaságot közvetlenül szolgáló célzott kutatások felé” – mondta Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős igazgatósági tagja.

A kutatócsoportot a Kanadából hazatért Feszty Dániel vezeti, aki a Széchenyi István Egyetem Járműfejlesztési Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, valamint az Audi Hungária járműfejlesztési területének egyik vezetője. Az öttagú kutatócsoport célja, hogy virtuális térben, számítógépes szimulációs módszerekkel akusztikai kutatásokat végezzenek az új járművek tervezési szakaszában.  Vizsgálják, hogy különféle kialakítási módok és anyagfelhasználások milyen optimálási lehetőségeket kínálnak. A szimulációk fejlesztését átfogó kísérletek egészítik ki az újonnan fejlesztett módszerek hitelesítése érdekében.

A csoport munkájához szakmai hátteret biztosít az Audi Hungaria járműfejlesztés szakterülete is.