Félig kész a thyssenkrupp debreceni gyára

Félig elkészült a német thyssenkrupp közel 11 milliárd forintos zöldmezős beruházással épülő gyára Debrecenben, ahol még ebben az évben megkezdik a sorozatgyártást.

A thyssenkrupp bokrétaavató ünnepségén elhangzott, a beruházással 250 új munkahelyet hoznak létre a városban, a fejlesztést a kormány 3,8 milliárd forinttal támogatta, az önkormányzat pedig 328 millióval. Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Hungary ügyvezetője hozzátette: a debreceni gyár nyárra készül el, és évente több mint hatmillió magas minőségű csavarrugót és stabilizátort állít elő.

Emlékezetett rá, hogy cégcsoportjuk az elmúlt két évben 42 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást valósított meg Magyarországon. A fejlődés legfontosabb elemének nevezte, hogy a legfejlettebb technológiát alkalmazzák, gyárai a legújabb eljárásokkal működnek, és a Magyarországon gyártott termékeik a világ legjobbjai közé tartoznak.

    A thyssenkrupp autóipari beszállítói szegmense négy hazai városban van jelen: Debrecenen kívül Jászfényszarun idén március 2-án nyitották meg a több mint 30 milliárd forint beruházásból létrehozott, elektromechanikus rásegítésű kormányrendszereket, valamint hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket előállító üzemegységet, a 2013-ban elindult győri futómű összeszerelő üzemben pedig az Audi számára készítenek első és hátsó futóműveket – ismertette az igazgató.     Hozzátette: a vállalat Budapesten üzemelteti szoftverfejlesztési kompetencia központját, ahol közel 750 mérnök fejleszt a nemzetközi autóipar számára szoftvermegoldásokat elektromechanikus kormányrendszerekhez, illetve olyan új alkalmazásokat, mint az önvezető rendszerek. Ezen kívül a thyssenkrupp hat, elsősorban nyersanyagokkal foglalkozó kereskedelmi kirendeltséget is fenntart az országban, Győrben acél- és nemesacél termékeket megmunkáló acélipari szolgáltató központot üzemeltet, de felvonókat és mozgólépcsőket is értékesít és szerel össze Magyarországon.

    A thyssenkrupp technológiai vállalat mintegy 1100 munkatársat foglalkoztat Magyarországon – jelezte Marc de Bastos Eckstein, a debreceni bokrétaavató ünnepségen.     

A nyilvános cégadatok szerint a Magyarországon bejegyzett thyssenkrupp Presta Hungary Kft. értékesítési nettó árbevétele meghaladta a 46, 6 milliárd forintot  a  2016. októbertől 1-től 2017. szeptember 30-ig könyvelt időszakban, ez 3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.