Lendületben a német gépipar

német feldolgozóipar
Közel nyolc százalékkal növelte exportját tavaly a német gépipari ágazat a VDMA szakmai képviseleti szervezet szerint.

A VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.) honlapján közzétett kimutatás szerint a német gépipari ágazat 2017-ben 168,1 milliárd euró értékben exportálta termékeit szerte a világba, ami 7,9 százalékos növekedés az előző évihez képest.     A német gépipari export legnagyobb felvevőpiaca tavaly is az Egyesült Államok volt 18 milliárd eurós, az előző évinél 11,6 százalékkal magasabb exportértékkel. A rangsorban Kína áll a második helyen 17,4 milliárd euróval, 22,6 százalékos növekedéssel.     Az export csak Nagy-Britanniába és Törökországba csökkent tavaly. Nagy-Britanniába 2,9 százalékkal 7,2 milliárd euróra csökkent a gépipari kivitel. Nagy-Britannia ezzel az ötödik helyre csúszott le az exportranglistán a 7,5 milliárdos értékkel a negyedik helyen álló Olaszország mögé. A harmadik helyen a rangsorban Franciaország áll 10,9 milliárd eurós exportértékkel.    Az Európai Unió tagállamaiba tavaly 5,1 százalékkal 77,9 milliárd euróra növelte exportját a német gépipar.

Oroszországba tavaly 22,5 százalékkal 5,3 milliárd euróra növelte exportját a német gépipar. A legnagyobb exportnövekedést a mexikói piac érte el 28,9 százalékosat 3,2 milliárd eurós kiviteli értékkel, ami a 16. helyezéshez volt elegendő a rangsorban.

Mexikót Magyarország követi a 17. helyen a német gépipar exportpiacainak a rangsorában 3,1 milliárd eurós kiviteli értékkel, ami 6,0 százalékkal haladja meg az előző évit. A német gépipari import rangsorában Magyarország viszont a 12. helyen áll 2,4 milliárd eurós forgalmi értékkel 8,3 százalékos növekedés után.

A német gépipari import ranglistáját Olaszország vezeti 6,4 milliárd euróval, 4,7 százalékos növekedéssel. A második legnagyobb import ország Kína 6,2 milliárd euróval 10,1 százalékos növekedéssel. A harmadik helyen álló Svájcból 5,7 milliárd euró, az előző évinél 3,5 százalékkal magasabb értékben importált a német gépipar. Az Egyesült Államok az import rangsorában a negyedik helyen áll 5,2 milliárd eurós forgalmi értékkel, ami 5,7 százalékos növekedésnek felel meg. Az ötödik helyen Franciaország áll 4,5 milliárd euróval és 0,3 százalék növekedéssel.