Cseh milliárdosé a korábbi állami légitársaság

A cseh magánkézben lévő Travel Service légitársaság lett a korábbi állami cseh légitársaság (CSA) többségi tulajdonosa.

A Korean Air Lines (KAL) légitársaság és a cseh állami tulajdonban lévő Prisko cég a 2017-ben megkötött megállapodásoknak megfelelően átadta a Travel Servicenek a kezükben lévő 44 százalékos, illetve 19,74 százalékos CSA-részvénycsomagokat – közölte Vladimíra Dufková, a Travel Service szóvivője február 28-án Prágában.    A Travel Service eddig a CSA 34 százalékos részvénycsomagját birtokolta. A tranzakció befejezése után tulajdona 97,74 százalékra emelkedett. A maradék részvények a Ceská Pojistovna biztosítótársaság tulajdonában vannak.    “A megállapodás már tavaly megszületett, de a Prisko csak azzal a feltétellel adta el a csomagját, hogy a részvényekért ugyanolyan árat kap, mint a koreai KAL” – mondta Dufková. A tranzakció pontos értékét a szóvivő nem hozta nyilvánosságra.

A Travel Service az Unimex Group vállalkozói és befektetői csoport tagja, amelynek tulajdonosa Jirí Simáne cseh multimilliárdos. Az Unimex Groupban kisebbségi résztulajdonos a kínai CEFC csoport is.    A Travel Service magán légitársaság 1997-ben alakult, s a kezdeti időszakban charterjáratokat üzemeltetett. Fokozatosan leányvállalatokat létesített Szlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban.

Miután a Holidays Czech Airlines megszüntette működését, a csehországi charterjáratok döntő része a Travel Service kezében van. A CSA megszerzésével a Travel Service egy mintegy 70-80 gépből álló erős légiflottát szeretne létrehozni – nyilatkozta korábban a tulajdonos Jirí Simáne.