Havi 50 ezer forinttal keresnek többet a dunaferresek

Dunaferr
Több mint 15 százalékos alapbéremelésről szóló megállapodást kötöttek februárban az ISD Dunaferr Zrt. vezetői és a szakszervezetek, a DV Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet.

A cégvezetés közleménye szerint 2018-ban a fizikai munkavállalók alapbérét havonta 50 ezer forinttal emelik, míg a szellemi területen dolgozókét havi 40 ezer forinttal. A 15 százalékot meghaladó teljes alapbérnövekedés mellett további 15 százalékkal emelik a dolgozóknak járó béren kívüli és egyéb szociális juttatásokat – tették hozzá.    Közölték, az emeléseken felül a hiányszakmákban dolgozó munkavállalók további alapbér-kiegészítést kapnak, amely lehetővé teszi, hogy a Dunaferr-cégcsoport megőrizze pozícióját a magyar munkaerőpiacon.

Rámutattak, hogy a béremelés az elmúlt időszakban véghezvitt szerkezetátalakítások eredménye, ennek részeként a Dunaferr több olyan programot hajtott végre, amelyek növelték a hatékonyságot és korszerűsítették a termelést. 2014-2016 között a cég mindkét kohóját felújította, a meleghengerműben és a kokszolóban is jelentős fejlesztéseket hajtottak végre – emlékeztettek.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség honlapján található közlemény szerint a béremelés két ütemben történik: a fizikai állomány január 1-jétől 30 ezer, július 1-jétől 20 ezer forint alapbérfejlesztésben részesül, a szellemi állomány ugyanekkor 20-20 ezer forintos béremelést kap.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalata. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,75 millió tonna. Integrált technológiájának köszönhetően a társaságcsoport az iparági termékek széles körét kínálja: melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, tűzi horganyzott acéltekercseket és táblalemezeket, valamint hidegen hajlított idomacélokat.

A nyilvános cégadatok szerint vállalatcsoport a 2015-ös évet 273,8 milliárd forintos árbevétellel zárta, míg 2016-ban 308,8 milliárd forint árbevételt realizált. A konszolidált adózás utáni vesztesége 2016-ban mintegy 15 milliárd forint volt a megelőző év csaknem 34 milliárdos vesztesége után.    A társaságcsoport több mint 5 ezer főt foglalkoztat, és a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetéséhez járul hozzá.