Két új Ikarust vett a BKV

Az Ikarus Egyedi Kft. két magyarországi gyártású buszt adott át a BKV Zrt.-nek, amelyek metrópótló buszként fognak üzemelni.

A BKV-nak a metrópótlás megoldásához már idén tavaszra 30 darab csuklós autóbuszra van szüksége, mert így biztosítható a közösségi közlekedés zavartalan ellátása, ezért a BKV Zrt. és az Ikarus Egyedi Kft. megállapodott ezeknek az autóbuszoknak a gyártásáról. Ennek eredményeként a 30 darab autóbusz március végére a BKV Zrt. rendelkezésére áll majd – emelte ki Lepsényi István államtitkár az átadáson.    Jelezte: a BKV Zrt. elkötelezett a hazai buszgyártás iránt, ezt mutatja, hogy a vállalat az elmúlt években már vásárolt 46 hazai gyártású dízel autóbuszt és 20 hazai gyártású kompozit elektromos autóbuszt.    Az államtitkár jelezte: a közösségi közlekedésben használt buszállomány átlagéletkora 14 év, de nem ritka az olyan busz – az országban forgalomban lévő mintegy 8000 buszból hozzávetőleg 1000 jármű -, amely 20 évnél is többet futott már, emiatt a kormány azt szeretné elérni, hogy 2020-ra a buszok átlagéletkora 10 évre csökkenjen.    A kormány azt tűzte ki célul, hogy három éven belül évente 1000-1200 új autóbuszt gyártsanak Magyarországon, amellyel párhuzamosan több mint ezer új munkahely jöhet létre – mutatott rá Lepsényi István.    Elmondta: az iparfejlesztési program, ezen belül a Nemzeti autóbuszgyártás cselekvési program keretében számos eszközzel támogatta a kormány a hazai gyártók fejlődését, ennek eredményeként 2016-ban és 2017-ben a hazai gyártók által gyártott autóbuszok száma a 2015-ös 155 darabról 406-ra növekedett.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a BKV több mint 1000 buszt, több mint 600 villamost, majdnem 140 trolibuszt üzemeltet, és metrókocsiból is több mint 400 darab van, egy nap 79 ezer munkaórát töltenek el a BKV munkatársai annak érdekében, hogy a főváros tömegközlekedése működjön. Hozzátette: 20 magyar gyártású elektromos autóbuszt is működtetnek, emellett majdnem 100 magyar gyártású buszt üzemeltetnek, és tavaly vettek 70 Mercedes buszt is.     Mint mondta: az Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött megállapodás alapján a mostani járművek mellé a további 28 buszt idén tavasszal kapja meg a BKV.