Nem győzik gyártani a kempingautókat

Rekordévek sorozatát követően sem látja még a lendületes növekedés végét a német kempingjármű-építő ágazat a Caravaning-Industrie-Verband (CIVD)  a stuttgarti CMT utazási kiállítás- és vásáron kiadott beszámolója szerint.

A kempingjárműveket, lakókocsikat és más kempingfelszereléseket gyártó német vállalatok tavaly 10,3 milliárd euró forgalmat bonyolítottak le, 17,8 százalékkal többet, mint 2016-ban. Tavaly Németországban 40,5 ezer kempingjárművet és 22,7 ezer lakókocsit helyeztek forgalomba.    A caravaning minden más nyaralási formánál gyorsabb ütemben növekszik – mondta Daniel Onggowinarso, a CIVD igazgatója, hozzátéve, hogy ha 2018-ban is a tavalyihoz hasonló mértékben bővül a piac, akkor az ágazat forgalma meghaladja a 11 milliárd eurót.

A legnagyobb növekedést az új járművek értékesítése érte el az ágazaton belül, több mint húsz százalékosat. A használt kempingjárművek forgalma kisebb mértékben, 13 százalékkal növekedett, de csak azért, mert nem állt rendelkezésre a kereslet kielégítéséhez elegendő kínálat – mutatott rá a CIVD igazgatója.    Az ágazat vállalatainak kilencven százaléka számít forgalmának növekedésére az idén, a többi pedig a tavalyival megegyező üzletmentet vár. Az ágazatban egyetlen cég sem számít a tavalyinál gyengébb évre az idén.