Magyar vevő döntötte el az Airbus és a Boeing harcát

Év végi hajrával sikerült az Airbusnak a Boeingnél több, 1109 repülőgépet eladnia 2017-ben, de az átadott gépek számában továbbra is az amerikai cég teljesít jobban.

A toulouse-i gyártó csak decemberben 841 repülőgép eladására kötött szerződést, köztük a Wizz Airrel. A magyar kötődésű légitársaság 146 Airbus A320-as családba tartozó gépet vásárolt.    Az Airbus ezzel megelőzte fő riválisát, az amerikai Boeinget, a rentoni központú cég 912 gép gyártására szerződött. Az Airbus év közbeni teljesítménye azonban rendkívül hullámzó volt, februárban például egyetlen egy gépet sem értékesítettek és november végével még több száz géppel vezette a statisztikákat a Boeing.

A legtöbbet a keskenytörzsű A320-as típuscsaládból értékesítették, 1047 kelt el belőle. A szélestörzsű gépek közül az A330-asból 21-et, az A350-esből pedig 36-ot adtak el. A világ legnagyobb utasszállítójából, az A380-asból 2017-ben sem kelt el egyetlen egy példány sem. Bár az Airbus közel járt ahhoz, hogy megállapodjon a típus legnagyobb üzemeltetőjével, az Emiratesszel, a Dubaji Légi Szalonon végül nem sikerült lezárni a tárgyalásokat.

Toulouse-ban azonban nem csak az eladásokat, de az elkészült gépek átadását is felpörgették. A havi szokásos 60 darabos kibocsátást 127-re növelték azzal, hogy a hajtóműproblémák miatt a gyártósoron ragadt gépekhez beérkeztek az új alkatrészek, így ezeket át tudták adni üzemeltetésre. Az évet végül a 2016-oshoz képest 4 százalékkal több, 718 átadott repülővel zárták, ez negyvenöttel kevesebb, mint amennyit a Boeing átadott, de az Airbus számára ez rekord mennyiségnek számít.