Megvan, hol épít közös üzemet a Mazda és a Toyota

amerikai gyáripar, ipari termelés
Az alabamai Huntsville várost választotta új üzeme helyszínének a Toyota és a Mazda japán autógyártó – értesült a Reuters jól tájékozott forrásokból.

A Toyota és a Mazda még tavaly augusztusban jelentette be, hogy 1,6 milliárd dolláros beruházással közös összeszerelő üzemet létesít az Egyesült Államokban az elektromos járműtechnológiai fejlesztési céllal létesített részvénycserés együttműködésük keretében. A pontos helyszínt akkor még nem közölték.    Az üzem termelési kapacitása 300 ezer autó lesz, mindkét márka modelljeit gyártani fogják, konkrétan a Toyota Corolla és a Mazda új SUV crossover modelljét. A gyár 4 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd, és 2021-ben kezdi meg a termelést.

Alabamában jelenleg három nagy autógyártó, a német Daimler, a japán Honda és a dél-koreai Hyundai működtet összeszerelő üzemet. Emellett Huntsville városban található a Toyota motorgyára, amelyben évente 702 ezer motort állítanak elő.    A Daimler tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a korábban tervezettnél 1 milliárd dollárral többet költ alabamai gyártókapacitásának bővítésére.

Donald Trump amerikai elnök 28 százalékpontos előnnyel nyert a 2016. novemberi elnökválasztáson Alabamában. Az új autógyár politikailag megtámogathatja Trump elnököt, aki folyamatosan arra buzdítja az autógyártókat, hogy az Egyesült Államokban építsenek gyárakat és teremtsenek ezáltal munkahelyeket.