500 új munkahelyet teremtett Tatabányán a japán abroncsgyártó

Átadták a japán Bridgestone 85 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását a Tatabányai Ipari Parkban.

tatabanya_bridgestone22A japánok az eredeti üzem mellé 85 milliárd forintért az eredetinél kétszer nagyobb gyárat építettek, amelynek révén 500 új munkahely jött létre. A beruházáshoz a magyar kormány közel 2,4 milliárd forint támogatást adott. A magyar leányvállalat évi 1,8 millióról 3,6 millió abroncsra növelte gyártókapacitását, valamint megháromszorozta munkavállalóinak számát. A vállalat európai szinten is egyedülálló digitális gyártástechnológiát telepített tatabányai üzemébe, ahol immár K+F tevékenységet is folytat, és itt gyártja egyik legkorszerűbb terméke, a DriveGuard abroncsok méretválasztékának közel felét.

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2008-ban kezdte meg a főleg prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű személyautó és terepjáró abroncsok gyártását. A vállalat még 2013-ban döntött tatabányai gyártóüzemének 85 milliárd forint (276 millió euró), saját tőkeberuházással történő fejlesztéséről. A fejlesztés keretében az első, 47 200 négyzetméteres gyár mögé egy új, 97 200 négyzetméteres csarnok épült, amellyel az üzem alapterülete több mint kétszeresére, 144 400 négyzetméterre bővült, az új gyáregységbe pedig nemzetközi szinten is a legkorszerűbb gyártástechnológiáját telepítette a vállalat.

A Bridgestone gyárai közül, a világon elsőként a tatabányai gyárban alkalmaznak egy új típusú mixer, amely jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot állít elő az abroncsgyártáshoz. A jobb minőségű alapanyagból, a Bridgestone új – Japán után Európában először itt alkalmazott – mesterséges intelligencia alapú digitális gyártástechnológiájával készülnek a gumiabroncsok, amelyek minőségét 480 ponton méri és elemzi a rendszer annak érdekében, hogy a gyártás gyors és pontos, az abroncsok minősége pedig kiváló legyen. Ugyancsak egyedülállónak számít a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző, teljesen automatizált, 70 000 darab abroncs tárolására alkalmas raktár, valamint a végellenőrző és palettázó rendszer is, ami pedig a folyamatok hatékonyabb és pontosabb elvégzését teszi lehetővé.

A kibővített gyár 2020-ban éri majd el tervezett maximális kapacitását, amikor is évente 7,2 millió gumiabroncs készül majd gyártósorain a Bridgestone és Firestone márkákból.

A termelés felfutásával párhuzamosan nőtt a Bridgestone Tatabánya alkalmazottainak száma is. Míg a bővítés kezdetén mindössze 361 munkatársa volt a cégnek, addig jelenleg már közel 1100-an dolgoznak a vállalatnál, amivel a cég Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb foglalkoztatójává vált. A cég munkatársainak 80 százaléka operátori, gépkezelői és technikusi munkakörökben dolgozik.  A vállalat elsősorban európai piacokra (Németországba, Lengyelországba, Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba és Törökországba) valamint tengerentúli országokba (Mexikóba, az Egyesült Államokba és Japánba) exportálja a Tatabányán gyártott abroncsokat.