Stratégiai partnerséget kötött a Kühne+Nagel és a kormány

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány a Kühne+Nagel Szállítmányozási Kft.-vel.

Lányi Márton ügyvezető igazgató kifejtette: a cég számára ez egy kivételes alkalom, nemcsak azért, mert a logisztikai szektorból az elsők között kötött velük ilyen megállapodást a kormány, hanem azért is, mert ezzel a logisztikai ipar fejlesztése kimondva is a magyar gazdaságpolitika egyik stratégiai gondolatává válik. A logisztikai szektor fejlődése nemzeti szintű versenyelőnyt jelent, amiből mindenki profitál – hangsúlyozta.

A kormánnyal való együttműködés hosszú távra szól, a megállapodás keretében megvizsgálják, hogyan tudnak együttműködni a szakképzés, az oktatás, az innováció-kutatás-fejlesztés területén. A Kühne + Nagel kifejezte azon szándékát is, hogy magyarországi beruházásait folyamatosan és fokozatosan bővíti. Az ügyvezető a MTI érdeklődésére elmondta, a stratégiai megállapodás alkalmat ad arra, hogy a gazdaság szereplői a kormányzattal bizonyos szabályrendszereket átbeszéljenek, átadják tapasztalataikat, példaként az ekáert említette.

A svájci központú Kühne + Nagel csoport a világ egyik vezető logisztikai vállalata, több mint 70 ezer embernek ad munkát a világ több mint 100 országában. A világon a második legnagyobb árbevételű vállalat. Globálisan világelső a tengeri szállítmányozásban, második a légi szállítmányozásban és raktárlogisztikában, Európában fontos szerepet tölt be a közúti fuvarozásban.     A magyar piacon – ahová 25 éve lépett be – több mint 1200 embert foglalkoztat a vállalat, folyamatosan bővít, Páty, Vecsés, Kecskemét, Veszprém és Gyöngyös után a legújabb, 23 ezer négyzetméteres logisztikai központja a napokban kezdett el üzemelni Pest megyében.

Az ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta, a kft. 2016-ban 31,5 milliárd forint árbevételt ért el,  amivel a magyar logisztikai iparban piacvezetők. Idén 5-10 százalékos árbevétel-növekedésre számít a társaság. A kft. 2016-ban 1,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, az idei ennél magasabb lesz, akár a 2 milliárd forintot is meghaladhatja. A cég létszáma folyamatosan emelkedik, a 2016 év végi 960-ról mostanra több mint 1200-ra nőtt, év végére pedig elérheti az 1500-at. A már megkötött szerződések alapján jövőre 1700-ra bővül a létszám.